Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


La carbassa, molt més que un aliment.

Les carbasses són aliments antioxidants per excel·lència. Els antioxidants permeten la neutralització dels radicals lliures, i la seva perniciosa influència sobre la salut humana en ser capaços de produir nombroses malalties per degeneració de les cèl·lules.

Entre els elements antioxidants de la carbassa podem esmentar els següents:

.- Carotens: La carbassa és rica en vitamina carotens, que es troben en els colorants més o menys groguencs de la seva polpa. Entre totes les carabasses, la carbassa vinatera és la més rica en aquest component, ja que 100 gr. d’aquest fruit proporcionen 2.620 mg. de betacarotè. La carbassa zucchini en proporciona 610, mentre que la carbassa comú n’ofereix 450. La carbassa espagueti seria de les més pobres i que només proporciona 30. La carbassa vinatera és també rica molt alfacaroteno (2010 mcg per 100 gr.). Les carabasses gla són riques en en un altre carotè, la criptoxantina. Els carotens esmentats es transformen en vitamina A en el nostre organisme.

Les propietats dels carotens són molt àmplies. Entre totes elles mereix especial atenció la seva capacitat per inhibir el desenvolupament del càncer. S’ha comprovat la importància que té el consum d’aliments de fulla verda, com els porros o la carbassa en la prevenció del càncer de pròstata o en la seva habilitat per impedir el augment de la pròstata en la malaltia anomenada hiperplàsia prostàtica benigna, una malaltia que pot donar-se habitualment en els homes a partir dels 50 anys i que, encara que no sigui tan greu com el càncer, suposa unes molèsties molt greus a l’hora de la micció o la relació sexual.

No menys important són els betacarotens en la salut ocular. Una ingestió superior d’aquest component ajuda a prevenir malalties dels ulls com el desenvolupament de les cataractes o la pèrdua de visió per degeneració de la retina. Menjar carbassa és un bon recurs per prevenir l’acció negativa dels radicals lliures sobre les cèl·lules de la retina. Haurien d’utilitzar aquest aliment molt sovint aquelles persones que forcen la vista en el seu treball habitual, com a estudiants, persones que treballen davant d’un ordinador, oficinistes, pintors, etc.

Igualment s’ha comprovat la importància dels carotens en la prevenció d’altres malalties degeneratives com la sordesa. Menjar carbassa proporcionés la vitamina A en forma de carotens suficient en totes aquelles persones que pateixen de pèrdua d’audició.

.- Cumarines: Les carbasses són riques en cumarines. Les cumarines tenen també propietats antioxidants, capaces de neutralitzar els radicals lliures. S’ha comprovat que, entre totes les carbasses, les vinateres tenen un percentatge més gran d’aquest component.

.- Licopè: Constitueix un altre component antioxidant que pot trobar-se en la polpa de la carbassa. El licopè sembla reduir les probabilitats de càncer de pròstata, pulmó, estómac, bufeta, estómac i coll de l’úter. Té a més les propietats de disminuir el colesterol en la sang i prevenir les inflamacions de la pròstata.

.- Vitamina C: Les carabasses, especialment la carbassa vinatera i la zucchini, contenen quantitats abundants de vitamina C. Menjar 100 gr. diaris de carbassa proporciona gairebé la meitat de les necessitats diàries d’aquesta vitamina. La vitamina C, juntament amb els carotens (provitamina A), ajuden a mantenir una bona salut de l’aparell circulatori, prevenint l’aparició de la ateroclerosis o dipòsits de plaques a les artèries. Les vitamines A i C contribueixen a la prevenció de l’oxidació del colesterol i la seva posterior emplaçament a les parets de les artèries. Tot això millora la circulació i ajuda a prevenir certes malalties del cor com l’infart de miocardi o l’angina de pit.

La carbassa és també rica en àcid fòlic. Aquesta vitamina, a més d’intervenir en la salut del sistema nerviós, ajuda a protegir el cor al neutralitzar l’homocisteïna doncs els nivells elevats en l’organisme poden ser responsables d’atacs cardíacs.

La carbassa ajuda a eliminar greix i aigua de l’organisme

Les carabasses constitueixen un aliment “lleuger”, ideal per a les dietes per perdre pes. El seu contingut en aigua és elevadíssim i l’aportació calòrica és molt baixa (100 gr. de carbassa comú contenen unes 13 calories) La carbassa gla és una de les més energètiques (40 calories per 100 gr.). Tot i així aquesta quantitat és petita en comparació amb la majoria dels aliments.

La lleugeresa de les carabasses, juntament amb la seva elevada quantitat de potassi (especialment les varietats zucchini, vinatera o gla que contenen uns 350 mg. de potassi cada 100 gr.) contribueix a fer d’aquest aliment un recurs ideal per a eliminar líquids de l’organisme. El potassi promou la diüresi en augmentar la quantitat de líquid i la freqüència de les miccions. El consum habitual de carbasses ajuda a prevenir la retenció de líquids, resulta ideal per al tractament de l’obesitat i constitueix una manera adequada de prevenir la formació de càlculs renals.

La carbassa és un aliment molt saciant. Malgrat les seves reduïdes calories, la seva ingestió frena la gana i elimina la necessitat de menjar altres aliments menys desitjables en les dietes d’aprimament.

Les carabasses ajuden a prevenir el restrenyiment

Les carabasses contenen abundant fibra. La fibra afavoreix l’expulsió dels excrements per la qual cosa prevé el restrenyiment. Per altra banda la ingestió de fibra es molt adequada per ajudar a eliminar toxines de l’intestí i prevenir l’aparició de nombroses malalties. En aquest sentit, es creu que el consum habitual de carbassa, per la seva riquesa en fibra i antioxidants podria ajudar a disminuir el nombre de càncers de còlon.

No hem d’oblidar el paper que la fibra exerceix en el control dels nivells de sucre en l’organisme. La carbassa és rica en hidrats, però el seu elevat contingut en fibres fa que aquests s’absorbeixin a poc a poc, mantenint uns nivells estables delsucre en la sang, per la qual cosa resulta molt recomanable per als malalts de diabetis, tant més quan s’ha comprovat que és un aliment que ajuda a estimular la producció del pàncrees.

Les carabasses redueixen les inflamacions
Pel seu contingut en carotens, vitamina C i coure la carbassa té propietats antiinflamatòries, ideals per reduir la inflamació i el dolor que es produeix en malalties com l’artritis o l’asma.

1 comentari per a

La carbassa, molt més que un aliment.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web