Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


La ‘mala vida’ situa Espanya al capdavant del càncer de còlon.

“Spain is different’. Mentre a la resta dels nostres veïns europeus la taxa de càncer de còlon ha baixat significativament en l’últim mig segle, la malaltia s’ha convertit a Espanya en la segona causa de mort per càncer i els experts alerten d’un augment imparable. Un treball de la Universitat de Sevilla ha realitzat el primer mapa espanyol de la malaltia i les seves conclusions no són gaire encoratjadores.

Aquest creixement dels tumors colorectals fa que Espanya es mantingui com una excepció en territori europeu, tal com assenyala el treball dirigit per Luis María Béjar (del departament de Medicina Preventiva de la Universitat de Sevilla) a les pàgines de la revista ‘European Journal of Cancer Prevention ‘.

Els investigadors apunten els mals estils de vida dels espanyols en aquest període per explicar que tant la incidència com la mortalitat per aquest tipus de càncer entre els anys 1951 i 2000 no hagi deixat de créixer (de manera més marcada entre els homes). Per això, en la llista de factors responsables destaquen el tabac (que estaria darrera del 12% -20% dels casos), en menor mesura l’alcohol (responsable del 0,9% de tumors de còlon en dones i el 5% a homes), i sobretot, l’excés de carn vermella a la dieta, la manca d’exercici físic i el sobrepès.

“S’ha demostrat que consumir més de tres racions de carn vermella a la setmana augmenta el risc de càncer colorectal”, explica Béjar a ELMUNDO.es, “i això ha anat en paral·lel amb un descens de la fibra en la dieta i una reducció de la ingesta de fruites, verdures i llegums “.

Aquest abús dels factors de risc ha fet que Espanya estigui molt per sobre de països que fa 30 anys tenien taxes molt superiors a les nostres, com els EUA, Canadà, França o Anglaterra. I, com assenyala Bejarano, “preocupant, el nostre país segueix sense tenir un programa nacional de detecció precoç de la malaltia com passa amb el càncer de mama”.

La bona notícia, com apunta el document, és que entre els anys 2000 i 2006, la tendència apunta una estabilització en la mortalitat entre homes i un descens en les morts femenins per aquesta causa. En aquest últim any, per exemple, aquesta patologia va causar 13.101 morts, el que representa gairebé el 13% de la mortalitat oncològica. “La millora dels tractaments ha reduït la possibilitat de morir per la malaltia colo-rectal”, explica l’investigador, “però si no modifiquem els hàbits de vida, la incidència seguirà creixent”.

A mesura que el càncer de còlon evoluciona de l’estadi 0 al IV, les cèl·lules canceroses penetren les capes que formen la paret del còlon i es disseminen fins els ganglis limfàtics i altre òrgans.

Aquests investigadors aprofiten per donar una estirada d’orelles als governs, no només pel retard en establir un programa de detecció precoç, sinó per no fomentar suficientment la prevenció d’aquest “tumor oblidat”. “La legislació antitabac arriba tard”, suggereix com a exemple l’expert en Medicina Preventiva. “Aquest càncer és fàcil de prevenir amb un estil de vida saludable”, afegeix, “però la incidència continua augmentant per falta d’informació entre la població”.

Tenint en compte a més que molts d’aquests factors tarden entre 10 o 15 anys a tenir repercussió en forma de càncer, “és urgent implementar mesures legislatives i educatives contra el tabac, el consum d’alcohol, el sedentarisme o l’excés de pes”.

Cirurgia del càncer de còlon amb colostomia. S’extirpen part del còlon amb càncer i teixits sans circumdants, s’obre una estoma a la qual se li adhereix una bossa de colostomia.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web