Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Importància del sodi en l’alimentació.

El sodi és un d’aquests elements en els que -al meu entendre, malauradament- el símbol químic té poc a veure amb el nom. En aquest cas el símbol és Na, provinent de la paraula llatina natrium, que significa natró, un nom antic del carbonat sòdic (Na 2 CO 3), compost, per cert, que també es coneix amb el nom de sosa. El responsable de que tants alumnes suspenguin en posar So en lloc de Na en els seus exàmens de química no és altre que Jöns Jakob Berzelius, de manera que, si has de enfadar-te amb algú, fes-ho amb ell.

En qualsevol cas, la forma més comuna en la que tots tenim contacte amb el sodi és, naturalment, a través del clorur sòdic (NaCl) o sal comuna. De fet, el sodi és un element de gran importància per a nosaltres, i el sodi “sense l’electró de més”, és a dir, l’ió Na +, és el catió extra-cel·lular més comú del nostre cos. No només això, és un dels ions responsables de la transmissió del impuls nerviós.

Per cert, és bastant fàcil obtenir sodi a partir de la sal, mitjançant l’electròlisi: simplement has de posar aigua salada en un got i posar-hi  una pila (d’almenys 4/5 volts) amb dos cables que entrin en l’aigua sense tocar-se, preferiblement amb un clip a cada un. Veuràs com un dels elèctrodes es torna verd i una mica repugnant (a causa d’un element que encara no hem vist, el clor) i en l’altre apareixen bombolletes. En el segon elèctrode és on s’està aïllant sodi. El problema és que, com veurem, el sodi en contacte amb l’aigua no dura molt, i les bombolletes que veus són hidrogen.

Com que el sodi abunda en la majoria d’aliments, n’ingerim més quantitat del que necessitem, perjudicant seriosament la nostra salut. Lamentablement se li afegeix massa sodi als aliments, en forma de sal comuna (clorur sòdic) o com saboritzant (glutamat monosòdic).

Beneficis:

El sodi, en col·laboració amb el potassi, regula l’equilibri dels líquids. Contribueix al procés digestiu mantenint la pressió que exerceixen 2 líquids o gasos que s’estenen i barregen a través d’una membrana permeable o un envà (pressió osmòtica). En actuar a l’interior de les cèl·lules, com hem dit participa en la conducció dels impulsos nerviosos. Regula el repartiment d’aigua en l’organisme i intervé en la transmissió del impuls nerviós als músculs.

Símptomes de carència i excés:

És rara la seva mancança, però si es produeix es manifesta amb deshidratació, mareig i baixa pressió arterial.

Les necessitats augmenten:

.- En prendre diürètics sobretot si els utilitzem per aprimar-nos.
.- Si anem regularment a la sauna.
.- En casos d’exercici intens en època de calor ja que condueix a pèrdues de líquid.
.- En cas de diarrea o vòmits, de fet pot ser molt perjudicial, i es fa necessari ingerir líquids enriquits amb sodi.

Malalties relacionades amb l’excés de sodi:

La pressió sanguínia alta (hipertensió), les afeccions coronàries i els infarts cardíacs. irritabilitat, retenció de líquids i sobrecàrrega de treball per als ronyons, que l’hauran d’eliminar per l’orina. Aquest problema s’agreuja pel fet que el nostre consum de potassi és molt inferior respecte al de sodi.

Una manera de reduir i/o evitar aquests problemes és reemplaçar la sal comuna de taula per sal marina sense refinar o condimentar els aliments amb herbes aromàtiques i espècies. Encara que l’ideal seria reduir directament el consum de sodi.

L’excés de sodi perjudica de manera més dramàtica als nadons que als adults, ja que els nadons encara no han desenvolupat totalment els seus ronyons, i per tant no podent fer front a grans quantitats de sodi. La dificultat està en els àpats per a nadons elaborats industrialment als quals se li afegeix sal per tal que a les mares els agradi més, però sense tenir en compte el dany que això produeix.

On el trobem?:

Principalment el trobem en la sal, però és present en tots els aliments com un ingredient natural o com un ingredient afegit durant el procés d’elaboració. La principal font és la sal de taula seguida d’aliments processats, formatge, pa, cereals, carns i peixos fumats, i curats en salmorra. Com que normalment consumim en excés sodi, el problema és trobar els aliments que en tinguin menys quantitat. Aquests aliments són les fruites en general i les verdures, que al seu torn contenen més quantitat de potassi, que redueix en part l’excedent de sodi.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web