Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Importància del potassi en l’alimentació.

L’organisme de una persona que pesa 70 quilos conté aproximadament 140 gr. de potassi (0,2% del pes del cos). El 90% és intercanviable i està localitzat a l’interior de les cèl·lules on la seva disposició és gairebé simètrica a la del sodi a l’altre costat de la membrana cel·lular.

Per a què serveix?

El potassi té un paper fonamental en el metabolisme cel·lular.

.- Actua costat del sodi per a regular l’equilibri d’aigua en l’organisme i normalitzar el ritme cardíac. (El potassi opera dins de les cèl·lules, el sodi fora d’elles.)

.- Compleix un rol important en la distribució dels líquids entre les cèl·lules i en el medi interior.

.- Incrementa l’excitabilitat neuromuscular. En forma de ions i en equilibri amb els ions calci i magnesi, contribueix a la regularitat de totes les funcions cel·lulars, i en especial a la excitabilitat del cor, del sistema nerviós i dels músculs.

.- Redueix la pressió sanguínia, el que ajuda a prevenir les malalties cardíaques i la apoplexia.

.- És indispensable per al bon funcionament del miocardi, sobre el qual exerceix una acció directa.

.- Activa els sistemes enzimàtics.

.- Intervé en la construcció de les proteïnes: surt de la cèl·lula quan aquestes es destrueixen (catabolisme); quan té lloc la seva construcció (anabolisme), el potassi actua.

.- Millora la concentració i la memòria ja que envia oxigen al cervell.

.- Juntament amb el sodi i el clor, manté i regularitza la pressió osmòtica dels mitjans mòbils, i té un gran paper en l’equilibri àcid-base. A la acidosi metabòlica el potassi abandona la cèl·lula, en cas d’alcalosi passa al revés.

.- Afavoreix l’eliminació de deixalles de l’organisme.

.- Intervé en la síntesi del glicogen: surt de les cèl·lules mentre el glucogen es descompon en glucosa, i torna a penetrar a continuació quan el glicogen s’acumula de nou en elles.

.- Ajuda al tractament de les al·lèrgies.

.- Intervé de manera molt precisa en la transmissió de l’influx nerviós, en els fenòmens de contracció muscular i nerviosa, que afavoreix en dosis febles.

On el trobem?

En pensar en aliments rics en potassi, segur que et ve a la ment el plàtan. És bastant freqüent sentir això de “menja’t un plàtan que és ric en potassi, les mares tenen tota la raó!

També hi ha altres aliments rics en potassi que ens ajuden a prendre la nostra dosi diària de potassi. En general contenen potassi els vegetals, les fruites, els llegums, els ous, els lactis i la carn.

Molts creuen que la taronja i el plàtan són els aliments que contenen més potassi, però no és cert. L’alvocat conté més potassi que qualsevol altre aliment. El segueixen el plàtan, la carn, la llet i l’albergínia.

Amb menys quantitat, encara que sempre significativa, hi ha l’aranja, la taronja, la tonyina, el bròquil, la poma, el tomàquet i la pastanaga. Les llimones, els ous, el pa i alguns cereals tenen potassi però en menors quantitats.
Aproximadament el 90% del potassi ingerit és absorbit en l’intestí prim i la forma en que el cos l’elimina és a través de l’orina.

Necessitats diàries:

Els requeriments diaris de potassi són mínims: 2 gr., àmpliament coberts per una alimentació adequada. L’eliminació s’equilibra amb les entrades, i les pèrdues són molt febles: restes en la suor, 10% en la femta, 90% en l’orina, sobretot en forma de clorur. En casos d’excés, l’orina pot eliminar-ne una gran part.

L’eliminació urinària és regulada per les hormones de les glàndules suprarenals, que retenen el sodi quan el nivell de potassi en l’orina augmenta.

Com en el cas d’altres electròlits, l’equilibri del potassi s’aconsegueix igualant la quantitat ingerida a través dels aliments amb la quantitat excretada. Normalment, els ronyons modifiquen l’excreció de potassi per igualar els canvis en el consum alimentari.

Deficiències:

Es produeixen quan les concentracions de potassi en la sang són baixes, és a dir, quan hi ha una hipocaliemia (concentració per sota dels 3,8 mil·liequivalents per litre de sang).

Atès que molts aliments contenen potassi, la hipocaliemia no sol produir-se per un consum reduït d’ells.

Els ronyons en condicions normals conserven el potassi de manera eficaç. Una reducció fins a valors massa baixos es deu, en general, a un funcionament anormal dels ronyons o a una pèrdua excessiva de potassi a través de l’aparell digestiu- a causa de vòmits, diarrea, ús crònic de laxants o pòlips al còlon-.

El potassi pot perdre’s amb l’orina per diverses raons, però la més freqüent és l’ús de diürètics que fan que els ronyons excretin excessivament sodi, aigua i potassi.

Les altres causes de hipocaliemia són poc freqüents. En les afeccions de les glàndules suprarenals com en la síndrome de Cushing, aquestes produeixen quantitats excessives de corti-costeroides que inclouen l’aldosterona, una hormona que provoca l’excreció per part dels ronyons de quantitats elevades de potassi.

Així mateix, l’ús prolongat de certs fàrmacs com la cortisona, la insulina, l’aspirina i els antiasmàtics albuterol, terbutalina i teofilina, augmenta el moviment de potassi cap a l’interior de les cèl·lules, i pot provocar hipocaliemia.

Símptomes de deficiència

Les disminucions lleus en la concentració de potassi en la sang no provoquen en general símptomes. No obstant això, una deficiència més intensa (valors inferiors a 3,0 mil·liequivalents per litre de sang) pot causar insomni, sorolls a les orelles, distensió de l’estómac, atonia de l’intestí i de la vesícula biliar amb el consegüent restrenyiment, fatiga intensa, singlot, glicèmia (baixa sucre sanguínia), debilitat muscular, contraccions musculars i fins i tot paràlisi.

Es poden donar algunes manifestacions d’insuficiència cardíaca: descens de la tensió, dilatació cardíaca i el cor pot desenvolupar ritmes anormals.

A més, trastorns de l’equilibri àcid-base: les cèl·lules es deshidraten, i l’aigua que contenen passa cap als espais entre les cèl·lules originant els edemes.

Enemics:

L’estrès físic i emocional, l’alcohol, el cafè, el sucre, els laxants, la insulina, la cortisona i les aspirines són enemics directes del potassi.

Recomanacions:

.- Si beus molt cafè, pots vèncer la fatiga que pateixes per la falta de potassi.

.- Si tens la necessitat de menjar dolços, això indica baixos nivells de potassi.

.- Amb la transpiració es perd potassi i magnesi. Per substituir-lo consumeixi fruita i vegetals hores després de l’exercici intens.

.- Si pateixes d’hipoglucèmia pots retenir aigua i perdre potassi. Pren suficient magnesi per restablir l’equilibri mineral del teu organisme.

.- Els diabètics i les persones amb malalties del ronyó han de controlar el seu consum de potassi amb indicació d’un professional.

9 comentaris per a

Importància del potassi en l’alimentació.

  • Margalida |

    Bon dia, volia fer una pregunta.
    El meu pare està operat del cor, canvi de la vàlvula aòrtica, fa 4 anys, fins ara tot molt bé, però aquest més li han trobat el potasi en sang elevat, i l’únic que li ha fet el metge és canviar-li les pastilles i en un mes un nou control analític.
    la meva pregunta és quina dieta pot fer per ajudar a baixar el potasi?

  • Angel Perera |

    Hola Margalida,

    Jo no sé quin tipus de dieta segueix el teu pare -si en segueix alguna-, però la veritat és que alguns medicaments per el cor tenen l’efecte secundari d’apujar desmesuradament el potassi en la sang.
    L’equilibri sodi-potassi s’efectua a nivell cel·lular, on hi te molt a veure l’estat de la membrana de les cèl·lules que és la que d’alguna manera possibilita la funció de la bomba de sodi-potassi. En general es pot dir que quan el nivell de sodi puja, el de potassi baixa i aquesta funció de la cèl·lula és la que ho regula.

    Com a norma general és molt important el beure molta aigua, uns 2,5 ó 3 litres al dia. No confondre l’aigua amb sucs, brous o infusions, l’aigua dilueix minerals i els expulse’m per l’orina, els altres líquids no. Per tant, beure força aigua i si convé que s’obligui.

    Per altre banda, seria interessant rebaixar la ingesta de aliments molt rics en potassi com:
    .- Xocolata i tots els seus derivats.
    .- Fruites: menjar una peça al dia que sigui preferentment poma, pera, síndria, mandarina, si és en conserva millor (sense el líquid), o rostida al forn. El plàtan i l’alvocat, fora de la dieta pel seu alt contingut en potassi.
    .- Fruits secs tots prohibits.
    .- El xampinyó de llauna es pot menjar sense el líquid.
    .- Carns i ous: la carn de vedella, xai i porc amb precaució, no més de 100 grs al dia. Ous, màxim 3 a la setmana.
    .- Tots els embotits són alts en potassi, inclòs el pernil dolç així que s’han de prendre amb molta precaució i evitar-los en la mesura del possible.
    .- Verdures: Sempre cuites, per menjar verdures -sobre tot: l’api, espinacs, cols, bròquil, col-i-flor, carbassa, pèsols, i pastanaga- han de rentar-se diverses vegades, posar-les a coure, i a mitja cocció colar-les llençar l’aigua i acabar de coure-les amb aigua nova.Després de cuites escórrer-les bé.
    .- Llegums: com en les verdures, per poder prendre-les (cigrons, llenties, mongetes, etc.) poseu en remull, canvieu l’aigua diverses vegades durant aquesta operació, quan estiguin a mig coure llenceu l’aigua i posar de nou a bullir amb aigua nova. No abusar d’elles.
    .- Hortalisses totes excepte el cogombre. Si es vol menjar patates s’han de rentar fins que l’aigua del rentat quedi neta, sense res blanc i mai seques ni fregides. El tomàquet fresc és alt en potassi però en puré és molt més alt, el pebrot verd es pot prendre amb precaució.
    .- No prendre aliments precuinats, ja que no si reflecteixen la quantitat de potassi que contenen.
    .- La llet i els lactis es poden prendre excepte la llet en pols, llet condensada i formatge emmental ja que són molt alts en potassi. precaució amb els gelats.
    .- Peixos: llenguado (prohibit), la resta amb precaució i millor cuits sense prendre el brou.
    .- Begudes: es poden prendre totes sempre que la diüresi els ho permeti, excepte el cafè descafeïnat és preferible una mica de cafè amb la llet. Les begudes alcohòliques consultar al metge (són dolentes per a tots).

    Ja veus que hi han bastants restriccions a nivell d’aliments, no es tracta de prohibir absolutament res però si restringir-ne bastant la ingesta. Molt important el beure aigua i fer exercici -cadascú el que pugui fer per les seves característiques-.

    Salut i una abraçada molt forta,

  • Eva Domènech i Guardiola |

    Hola em dic Eva i m’agradaria fer una consulta.
    Tinc un nen de 12 anys que just li han fet unes analitiques de sang ara fa 10 dies i li han sortit alts el nivell de potassi. No molt però una mica si. Ell no menja plàtan ja que de petit en unes analitiques que li van fer per operar-lo d’angines tbé li van trobar el Potassi alt. Ell menja molta fruita i verdura. Perquè sempre li surt el potassi alterat?????….Ell està prenent desde fa ds anys una medicació per el TDHA. Això podria tenir veure?????….si algú em pogués donar resposta, estaria olt agraida.
    Gràcies!!!!

  • Angel Perera |

    Hola Eva,

    El potassi està involucrat en la regulació del teixit muscular i és part de la digestió, el metabolisme i l’homeòstasi (mantenir un equilibri entre els molts processos elèctrics i químics del cos).

    La hiperpotassièmia es presenta quan el nivell de potassi en el torrent sanguini és més alt del normal. Això pot estar relacionat amb un augment en el potassi total de l’organisme o amb la secreció excessiva de potassi des de les cèl·lules cap al torrent sanguini.

    Els ronyons normalment eliminen l’excés de potassi del cos. La majoria dels casos de hiperpotassièmia són causats per trastorns que redueixen la capacitat dels ronyons per eliminar aquest element.

    En qualsevol moment que el potassi es segregui de les cèl·lules, es pot acumular en el líquid extracel·lular i en el torrent sanguini. L’acidosi provoca el moviment de potassi des de l’interior de les cèl·lules cap al líquid extra-cel·lular.

    La hiperpotassièmia pot ser causada per medicaments, incloent aquells que afecten la funció renal (diürètics preservadors del potassi tals com l’espironolactona, l’amilorida o el triamtereno) i suplements de potassi (especialment potassi intravenós).

    Així doncs podem dir que hi poden haver tres possibles causes que ocasionin índex de potassi alts:

    1.- Algun tipus de disfunció dels ronyons, ja sigui congènita o provocada.
    2.- Un excés d’acidesa al cos, o sigui el pH alterat.
    3.- Algun tipus de medicament. (no sé si la medicació per el TDHA).

    Espero haver aclarit dubtes.
    Salut i una abraçada.

  • Menxu |

    Bon dia Angel.
    Al contrari de totes les consultes que t’han fet, crec que tinc el potassi baix o molt bai. Ho noto perquè tinc gairebé tots els psíntomes.
    Estic molt interessada en els aliments que me’l puguin posar a bon nivell.
    Sóc alèrgica al pebrot i al plàtan.
    Una altra consulta. La xocolata, entenc, que ès molt alta en potassi?
    Moltes gràcies
    Menxu

  • sandr |

    Hola. mha agradat moltl articlei les recomanacions. soc operada de cor i tinc problms amb el potassi.el metge m ha dit q haig d fer una dieta rica en potasi im estic fent un llistat d aliments. agrairia molt lesvostres indicacions. gracies!

  • Pepa Guàrdia |

    Bon dia,

    Faig un consum molt alt d’infusions i ingesta hídrica en general, però fa uns dies em trobo molt cansada i tinc insomni. Sospito que per la quantitat de vegades que orino ( potser 15 o mes en 24 hores)puc estar baixa de ions.

    Com puc refer aquests ions , amb alimentació sol o cal que prengui complements.

    També voldria saber si és normal orinar tant i tanta quantitat.

  • carme |

    M’agrada molt l’explicació molt acurada sobre el potassi , i els aliments que en son portadors.
    Moltes gràcies per d’informació, ho tindré en compte

  • soledad Marin |

    Moltes gràcies per l´informació. Molt util per mi,aquesta informació sobre el potassi.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web