Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Contaminació atmosfèrica i salut.

Les artèries de les persones que viuen a 100 metres o menys d’una autopista, carretera o carrer molt transitat es deterioren el doble, segons un estudi. És la primera vegada que es quantifica la relació entre contaminació atmosfèrica i pèrdua de salut

Un estudi desenvolupat pel Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) de Barcelona, juntament amb investigadors de Suïssa i de la Universitat del Sud de Califòrnia, quantifica per primera vegada de forma científica la relació entre contaminació atmosfèrica i deteriorament de la salut. El treball afirma que les artèries de les persones que viuen a 100 metres o menys d’una autopista, carretera o carrer molt transitat es deterioren a una velocitat superior -al doble- del procés habitual.

En les persones que habiten en llocs propers al fum del trànsit rodat s’accelera el creixement de la placa de les artèries fins els 5,5 micròmetres per any, més del doble de la mitjana del seu creixement anual. Aquests resultats són més rellevants en el cas dels països occidentals, ja que les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort, per davant del càncer, va assenyalar l’investigador del Creal i coautor de l’estudi Xavier Basagaña. Les cardiopaties isquèmiques- infart, angina de pit i mort sobtada- provoquen la mort cada setmana de 770 espanyols de mitjana.

Publicat a la revista científica ‘PLoS ONE’, l’estudi “Contaminació Atmosfèrica i Evolució de l’Arteriosclerosi en Adults” indica per primera vegada que la contaminació del trànsit rodat pot causar canvis tan complexos en les artèries com l’aterosclerosi, una malaltia en la qual la matèria grassa s’acumula a les parets de les artèries fins a desencadenar un infart. Els científics també van aconseguir constatar que els efectes de la contaminació eren més greus en els pacients que rebien tractament per reduir el colesterol, en comptar amb un risc inicial més alt, i en aquells amb un nivell socioeconòmic baix, per la combinació amb altres exposicions a la contaminació, la dieta pobra i l’estrès al qual estan exposats.

Aquest treball va comptar amb la participació d’unes 1.500 persones de Los Angeles (Estats Units), als quals es va mesurar la progressió de l’aterosclerosi cada sis mesos durant tres anys. No obstant això, aquesta ciutat de Califòrnia presenta uns nivells de contaminació per sota dels nivells màxims recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Mentre Los Angeles registra una concentració de partícules nocives en l’aire d’entre 25 i 30 micrograms per metre cúbic (la recomanació màxima de l’OMS és de 40), a Barcelona els nivells arriben a situar-se entre 45 i 50 i concretament en el carrer Sant Pere de Sabadell no vull ni pensar-ho.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web