Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Pudor de peus.

La mala olor de peus és sens dubte un dels martiris més incòmodes que ha de suportar el ciutadà. No només la mala olor en els peus, sinó que la mala olor en general, tant el mal alè o l’olor a transpiració axil·lar no són gens agradables ni d’emetre ni de suportar en ambients públics. Moltes vegades la persona que te el problema no sap com abordar-lo.

Però respecte a la mala olor en els peus en particular, hem de dir tots els que alguna vegada ho varem patir (la meva adolescència no va ser gens agradable per als meus pares en aquest sentit) que és veritat que moltes vegades per més intents que es facin de prevenir o eradicar les pudors, aquests es tornen inútils i l’olor no se’n va.

Causes de la pudor de peus

La suor de peus és coneguda per la dermatologia com bromhidrosis, i està causada per la interacció de microorganismes de la suor amb altres presents tant en la nostra pell com en el material dels nostres mitjons i el nostre calçat, encara que en alguns casos els compostos pudents són secretats per les pròpies glàndules sudorípares.

El medi en què es troben els nostres peus (calçats que impedeixen la lliure circulació d’aire) és un ambient perfecte per al desenvolupament de fongs i bacteris. Al suar els nostres peus i al barrejar-se la suor amb aquests microorganismes, es sol generar una olor força desagradable que és el causant de la repulsió que sentim al olorar-lo.

Els microorganismes als que faig referència s’encarreguen de metabolitzar toxines i altres substàncies que rebutja la nostre suor, per la qual cosa acaba generant aquesta mal olor. Fins i tot aquests microorganismes es dispersen per la pell calenta i humida amb facilitat, fent que l’olor abasti tot el nostre peu.

És molt important entendre que la mala olor dels peus només és un símptoma que alguna cosa ens està passant i que no sempre el problema està només en els peus. Les causes de la mala olor dels peus poden ser diverses.

.- Presència de fongs o bacteris: el seu desenvolupament en els peus generen de manera directa la mala olor de peus. És més típic a l’estiu degut a la calor i al fet d’anar més sovint a llocs on acudeix molta gent descalça (platja, piscines, gimnasos, etc.).

.- Un calçat inadequat: si fa calor i anem amb sabates massa tapades els nostres peus no transpiren i inevitablement suaran i produiran olor. És curiós com moltes vegades només amb canviar el tipus de calçat desapareix la mala olor dels peus.

.- Sistema nerviós molt alterat: l’estrès és el responsable, en molts casos, de la mala olor dels peus ja que augmenta la sudoració.

.- Altres causes: la mala olor dels peus poden ser desequilibris hormonals, medicaments o alguns problemes metabòlics.

Remeis casolans que t’ajudaran a eliminar la mala olor dels peus

.- Utilitza només mitjons o mitges de cotó o fibres naturals ja que absorbeixen millor la suor i permeten que els peus transpirin millor.

.- Si veus que sues més amb determinades sabates el remei és ben senzill … regala-les o no te’ls posis més. Com hem dit abans busca sabates que no siguin molt tapades i que tant pel seu disseny com pel material permetin que el peu es ventili més fàcilment. Hi ha persones que observen que els peus els suen menys a l’estiu si fan servir mitjons o mitges fines i curtes en lloc d’anar amb els peus nus directament sobre les sabates.

.- Aprofita qualsevol ocasió per descalçar-te i caminar sense sabates ni mitjons (a casa, al parc, a la platja encara que sigui hivern, etc.) Caminar descalç durant uns minuts sobre l’herba mullada per la rosada de la matinada ha estat des de l’antiguitat un dels remeis naturals més eficaços per eliminar l’olor dels peus però sobretot per millorar el nostre nivell d’energia i salut.

.- Podem rentar-nos els peus, a la nit, amb aigua i un raig de vinagre o una infusió de te fred. Tots dos remeis naturals funcionen igual de bé. Algunes persones afegeixen, en canvi, tres cullerades soperes de sulfat de magnesi o sals d’Epson.

.- Aquelles persones que vulguin desinfectar les seves sabates poden provar a posar-los tota una nit al congelador (dins d’una bossa de plàstic), així es maten els bacteris.

.- Una altra recomanació va també dirigida cap a l’ús de calçat, però aquesta vegada a la freqüència amb la qual aquest es fa servir. No és aconsellable utilitzar el mateix calçat cada dia, sent l’ideal intercalar-lo amb altres, perquè així els primers es poden ventilar. Si és possible utilitza’ls un dia sí i un dia no.

.- Una de també important és relativa a l’exercici, un causant important de la mala olor de peus. Després de fer exercici tracta de rentar-te els peus amb aigua tèbia i sabó i després asseca’ls bé perquè no apareguin fongs. Després d’això posa’t un altre parell de sabatilles i de mitjons.

Plantes que ens poden ajudar a eliminar la mala olor dels peus

.- Rentar-se els peus, a la nit, amb una infusió a base de plantes medicinals (sàlvia, cua de cavall, farigola, etc.) sol ser un dels remeis naturals més eficaços. Posarem dos litres d’aigua a bullir i després hi afegim quatre cullerades soperes de la barreja que hem comentat. Ha de bullir un minut i reposar (tapada) durant uns deu minuts. Colem aquesta infusió, un cop ja estigui freda, hi podem afegir dos cullerades de sal marina o de bicarbonat. Algunes persones també afegeixen sis gotes de l’oli essencial del Arbre del te (Tea tree oil). Posarem en un cubell aquesta infusió i hi posarem els peus durant uns minuts. A més de rentar-los i eliminar la mala olor dels peus observarem que també desapareix la sensació de fatiga en peus i cames.

.- L’oli essencial de Arbre del te (de venda en dietètiques i herbolaris), també es pot aplicar directament als peus cada matí ja que és ideal per eliminar tot tipus de bacteris i fongs.

.- El pròpolis també és de gran ajuda per eliminar la mala olor dels peus. Podem afegir 20 gotes a l’aigua o infusió que utilitzem per rentar-nos els peus.

Tipus d’alimentació recomanable

.- Primer de tot és fonamental fer una depuració exhaustiva del cos, mitjançant dieta i algun depuratiu (demaneu ajut a un naturòpata).

.- Per eliminar la mala olor dels peus hem de beure abundants líquids (aigua, sucs o infusions de plantes medicinals) ens ajudarà a eliminar toxines corporals amb la qual cosa aconseguirem tenir una suor amb menys olor. La clorofil·la (en forma líquida o en comprimits) també té un efecte “desodorant” sobre el nostre organisme. En canvi un excés de sal, embotits i greixos animals, alcohol i cafè sempre col·laboraran a agreujar el problema ja que dificulten l’eliminació de toxines.

.- Una dieta rica en fibra com fruites, germinats i verdures (especialment amanides) ens ajudarà a eliminar la mala olor dels peus.

.- El cafè i altres excitants (alcohol, te, cacau, etc.) han de ser eliminats quan hi ha una relació clara amb el sistema nerviós.

.- Per tenir una bona “flora intestinal” i poder digerir i absorbir  bé els nutrients, hem de prendre aliments fermentats com el iogurt, quefir, pickles o xucrut.

.- També ens podem beneficiar, a nivell intern, de l’all (com aliment o en forma de càpsules) i de l’extracte de llavor d’aranja Citrobiòtic).  Tots dos ajuden a eliminar els fongs i bacteris afavorint des de dins l’eliminació de la mala olor dels peus.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web