Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


La Sensibilitat Química Múltiple

El síndrome de sensibilitat química múltiple (o síndrome d’intolerància química múltiple) no és encara considerat com una malaltia per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), però sí que es tracta molt seriosament en països tan importants com Alemanya o Canadà.

És una realitat el fet que els ambients que transitem dia a dia es troben completament alterats per les substàncies que utilitzem. En només un viatge d’autobús podem respirar un fastigós perfum barat de senyora, molt fum dels tubs d’escapament del vehicle i olor de naftalina de la roba del nostre company de seient.

Hi ha cases en què s’entra i s’aspira perfum a Lavanda, o potser un intens olor de net a la cuina, i al bany una olor fresca que obre les vies respiratòries,  … , cada vegada hi han més ambientadors amb substàncies químiques i també cada vegada hi ha més obsessió per la neteja. Però compte, no tot és de color de rosa amb aquestes olors, ja que en molts casos poden portar aparellades algunes complicacions.

Se sap que els químics causen moltes malalties en els humans. Entre alguns dels químics que l’exposició s’ha documentat com a perillosa, s’inclouen els següents:

.- El fum del tabac – la causa principal del càncer de pulmó.
.- L’asbest – causa mesotelioma (un tumor inusual del revestiment del pit i de la cavitat abdominal), càncer de pulmó, asbestosi i un increment en el risc de càncer gastrointestinal.
.- La kepona – causa esterilitat en els homes i trastorns neurològics.
.- El dibromocloropropà – causa esterilitat en els homes.

Les reaccions a determinats químics poden ser similars a les experimentades amb les al·lèrgies. Els químics que poden produir sensibilitat es poden incloure trobar en els següents elements:

.- Les catifes .
.- Els plàstics .
.- Els perfums .
.- Les plantes .
.- La pintura .
.- El fum de la cigarreta. i un llar etcètera innombrable.

Hi ha molts altres químics que estan sota investigació i el problema continua creixent a causa de la producció constant de químics orgànics.

Què és és la sensibilitat química múltiple?

La sensibilitat química múltiple, també coneguda per la seva sigla en anglès MCS, està sota debat en la comunitat mèdica en aquest moment. Alguns metges qüestionen si existeix, mentre que d’altres reconeixen que és un desordre mèdic desencadenat per l’exposició a químics en el medi ambient. La sensibilitat química múltiple sovint comença amb l’exposició greu a una substància química per un període de curta durada, com ara un vessament químic, o una exposició de durada més llarga, tal com una oficina mal ventilada.

Després de l’exposició inicial, nivells baixos de químics trobats en materials d’ús diari com ara sabons, detergents, cosmètics i la tinta dels diaris poden desencadenar els símptomes físics en persones amb sensibilitats químiques múltiples.

Quins són els símptomes de la sensibilitat química múltiple?

A continuació, s’enumeren els símptomes més comuns de la sensibilitat química múltiple. No obstant això, cada individu pot experimentar els símptomes d’una forma diferent. Els símptomes poden incloure els següents:

.- Mals de cap .
.- Erupció cutània.
.- Asma.
.- Depressió .
.- Dolors en els músculs i en les articulacions.
.- Fatiga .
.- Pèrdua de memòria.
.- Confusió.

Els símptomes de la sensibilitat química múltiple poden assemblar-se als d’altres condicions mèdiques. El que si és veritat, és que les persones que el pateixen passen autèntics calvaris doncs cada vegada són més susceptibles o sensibles a productes quotidians i a més normalment es barreja amb sensibilitat als camps electromagnètics

És aquest un diagnòstic clínic reconegut?

En aquest moment, molts en la comunitat mèdica no accepten la sensibilitat química múltiple com un desordre mèdic genuí. Fonts fiables com ara els Centres per a la Prevenció i el Control de les Malalties (Centers for Disease Control and Prevention, la seva sigla en anglès és CDC) i l’Associació Mèdica Americana (American Medical Association, la seva sigla en anglès és AMA) no ho reconeixen com un diagnòstic mèdic, ni existeix una definició oficial mèdica, perquè els símptomes i exposicions químiques són sovint únics i varien àmpliament entre els individus.

1 comentari per a

La Sensibilitat Química Múltiple

  • Gènia |

    Moltes gracies per aquest article! com afectada de SQM, se de la necessitat de una maxima difusio de tot aixo, moltes gracies!

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web