Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Propietats del vinagre.

El vinagre, tan àcid com una poma verda, combat els bacteris i fongs; treu la pruïja que produeixen les picades de mosquits i alleuja les cremades de sol. També pot calmar l’estómac regirat, prevenir l’otitis externa, abrillantar el cabell i suavitzar la pell. Algunes persones diuen que el vinagre barrejat amb mel i aigua calenta alleuja el dolor de les rampes a les cames. Altres fan servir vinagre per assecar l’herpes labial. A més, si algú es desmaia, el vinagre és una opció útil en lloc de les sals d’olor.

Poseu una gota de vinagre en la llengua i a l’instant percebreu el sabor agre. El gust fort del vinagre es deu a la seva alta concentració d’àcid acètic, que es forma quan els bacteris digereixen líquids fermentats. L’àcid acètic pot ser suau per a l’organisme, però també és un producte amb potència industrial: milions de tones d’aquest àcid es fan servir en la manufactura de pel·lícules, fotogràfiques i fibres artificials, com el raió.

Per a què serveix?

.- Acne.
.- Boca seca.
.- Cabells greixosos.
.- Caspa.
.- Contusions.
.- Mals de cap.
.- Singlot.
.- Indigestió.
.- Irritació a la pell dels nadons.
.- Mossegades i picades.
.- Olor corporal.
.- Olor de peus.
.- Polls al cap.
.- Problemes de l’oïda.
.- Psoriasi.
.- Cremades del sol.
.- Urticària.
.- Berrugues.

El poder de l’àcid.

El vinagre és una arma eficaç contra els bacteris. Les cures de vinagre han exterminat les bestioles infecciosos una i altra vegada. A la Primera Guerra Mundial, les ferides dels soldats es netejaven amb vinagre i fins i tot en l’actualitat, si es pot tolerar l’ardor, és un desinfectant molt adequat per a una rascada o una úlcera. És igualment perniciós amb els fongs que causen infeccions. La majoria d’aquests cedeixen quan se’ls ataca amb una dosi de vinagre.

El vinagre també és bo per al cabell i la pell. Com a àcid, el vinagre reacciona amb les bases químiques per produir H2O neutre (aigua), juntament amb algunes sals. Quan s’aplica al cabell o es fa servir com a esbandida final, elimina els residus de sabó, xampú o condicionador. Esbandir el cabell amb vinagre també pot ajudar a reduir la caspa i calmar la pruïja en el cuir cabellut.

Els següents són alguns dels altres usos del vinagre:

.- Assenta l’estómac. Si pateix d’indigestió a causa de manca d’àcid a l’estómac, una cullerada de vinagre després dels aliments pot ser precisament el que necessita. (Per suposat, si el problema és massa àcid estomacal, el vinagre no ajudarà en res i potser empitjori les coses.)

.- Refresca suaument. En estendre’s a la pell, s’evapora amb rapidesa, el que produeix un suau frescor que treu l’ardor de les cremades de sol. El vinagre també ajuda a disminuir la inflamació que causa picor a la pell cremada pel sol.

.- Mata els bacteris i combat els fongs Quan els bacteris i fongs floreixen en les cavitats càlides i humides del canal auditiu, es produeix una afecció anomenada otitis externa. El vinagre compleix una doble funció perquè combat als dos tipus d’invasors, raó per la qual, quan es barreja a parts iguals amb alcohol i es posen gotes a l’oïda, pot ajudar a curar la infecció (no obstant això, mai no posi res a l’oïda si hi ha alguna possibilitat que el timpà estigui trencat i, si teniu dubtes, sempre seguiu el consell del vostre naturòpata).

.- Entre els dits dels peus. Remullar els peus en vinagre és un tractament eficaç contra el peu d’atleta

.- Elimina els olors. L’alt contingut d’àcid li dóna un aroma agradable i fort que elimina les males olors. Una esbandida de vinagre treu l’olor de cigarreta a la roba, refresca la pell dels nadons quan s’agrega a l’aigua per l’esbandida final del bany o treu l’olor desagradable de aixelles i peus.

.- Treu la rabior. Les picades de meduses i mosquits s’alleugen amb vinagre, que neutralitza les substàncies que provoquen dolor en penetrar a la pell. El vinagre també alleuja la pruïja de la urticària: dissoleu-lo amb una mica d’aigua i apliqueu-lo a la pell amb una bola de cotó.

.- Alleuja el mal de cap. El vinagre és un dels remeis més populars per combatre el mal de cap. El mètode tradicional consisteix en mullar paper d’estrassa amb vinagre de poma i aplicar-lo al front. També es pot mullar un drap net en vinagre i lligar-se’l al cap. Ningú sap del cert per què funciona, però moltes persones li tenen fe cega.

.- Calma la irritació de gola. El vinagre també és un remei popular de confiança per a les goles irritades. Algunes persones recomanen fer gàrgares amb una cullerada de vinagre dissolta en un got d’aigua tèbia. Altres preparen un xarop casolà per la tos combinant quantitats iguals de mel i vinagre de poma, que es mouen o regiren fins que es dissolen.

Més que raïms agres.

Si es viatgés pel món a la recerca de varietats de vinagre. trobaríem preparats fets de canya de sucre a les Filipines, de coco a Tailàndia i, a la Xina, vinagres de vi d’arròs vermells, blancs i negres que han donat gust als fregits i guisats des de fa més de 5.000 anys. En altres parts, potser trobaríem vinagres de mel, patates, dàtils, nous i baies. Però si anem de compres més a prop de casa, els tipus més comuns que trobarem són: el vinagre marró de malta (sensacional amb patates fregides), vinagre de sidra (fet de pomes), vinagres de vi i xerès (de raïm) o vinagre blanc d’alcohol destil·lat que es produeix del gra i és tan útil tant com netejador domèstic com a la cuina.

El vinagre de poma es recomana sovint per els seus beneficis per a la salut per sobre dels altres vinagres. Hi ha dues bones raons. En primer lloc, les pomes fermentades són riques en pectina, un tipus de fibra que és molt bona per a la digestió. En segon terme, les pomes contenen àcid màlic, que es combina amb el magnesi de l’organisme per ajudar a combatre dolors i molèsties.

El vinagre es pot preparar molt fàcilment a casa, però cal utilitzar flascons i utensilis esterilitzats per evitar la contaminació bacteriana. Començant amb sidra o vi, la fermentació s’accelera amb l’addició d’una “mare”, en altres paraules, un raig de vinagre existent que desencadena el procés. Quan sigueu un fabricant de vinagre més experimentat, començareu a reconèixer el moment en que la preparació està llesta.

Després d’embotellament, tapar-lo i guardar-lo, el vinagre fet a casa pot utilitzar durant mesos. Però es pot usar qualsevol vinagre comercial com a remei casolà.

1 comentari per a

Propietats del vinagre.

  • justin |

    esta molt bé el vinagre pero no teniu com fer un propi xarop casolà contesteume

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web