Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


8 aliments que ens ajuden amb l’estrès.

Encara que la clau per combatre l’estrès es basa en descobrir el seu origen i trobar la manera de reduir la seva causa o de viure amb ella, una alimentació saludable i regular pot contribuir a que l’organisme venci, si més no, alguns dels seus efectes negatius.

Independentment de que la font d’estrès sigui física o emocional, l’organisme reacciona bombejant adrenalina, una hormona que al seu torn desencadena tota una sèrie de respostes hormonals i nervioses per tot l’organisme que ens preparen per a la lluita o la fugida. Malgrat que la majoria de l’estrès que patim avui en dia no requereix una resposta física ràpida, el nostre cos continua reaccionant d’aquesta manera antiquada. Des del primer segon d’ansietat, el ritme cardíac s’accelera, la visió s’aguditza i es desvia sang als músculs, alhora que es espessa, anticipant la curació de ferides.

L’estrès físic, per al qual aquestes reaccions resulten especialment útils, és en general passatger, quan ha passat, els nivells hormonals tornen a la normalitat i el sistema nerviós recupera un estat de menys alerta. De vegades, l’estil de vida actual porta a un estrès mental de llarga durada, que pot fer que l’organisme es trobi en un estat de reacció a l’estrès durant períodes prolongats.

No es coneixen tots els efectes de l’estrès en les necessitats nutricionals, però se sap que sota aquestes circumstàncies, el metabolisme de l’organisme pot estar sotmès a gran pressió. Aquest estat pot tenir repercussions en el sistema immunitari; disminueixen les nostres defenses i som més vulnerables a contraure infeccions o malalties, a part de patir disfuncions orgàniques.

Aliments que ens poden ajudar:

1.- El plàtan madur és el primer aliment que has d’afegir a la teva dieta diària. És el millor ‘entrepà’ que pots trobar al mercat. És barat i res més senzill de preparar.

És l’aliment més útil per al sistema nerviós. Inclou vitamina A en grans quantitats, totes les vitamines del complex B i amb un sol plàtan obtens 1/5 de totes les teves necessitats diàries de vitamina C (necessària per fabricar adrenalina). És tota una reserva de minerals (ferro, calci, potassi, coure i magnesi). La seva dolçor no es deu al sucre refinat i, a més de satisfer la gana no engreixa. També és un bon aliment per a les úlceres i es digereix amb facilitat.

Una gran quantitat dels minerals es troba en la part interna de la pell. No la llencis sense abans haver raspat amb una cullereta la seva part interna. No és molt dolça, però li donaràs a les teves cèl·lules nervioses els nutrients que necessiten per estar en plena forma.

2.- L’ametlla, com el plàtan, és un aliment complet que pot ser consumit juntament amb altres aliments. Des de l’antiguitat, moltes civilitzacions l’han apreciat per les seves propietats regeneratives i nutricionals.

Malgrat les seves petites dimensions, l’ametlla conté tots els nutrients necessaris per vigoritzar el sistema nerviós: les vitamines del complex B i minerals com el coure, el ferro, el fòsfor, el calci i el potassi. Conté proteïna molt interessant i et donarà energia durant un llarg període de temps.

És preferible consumir-la sense pell. Aquesta no proporciona cap benefici nutritiu i és difícil de digerir. Remulla les ametlles en aigua calenta uns minuts (escalda-la) i la pell caurà sola. De 5 a 15 ametlles són suficients per obtenir tot el seu efecte regenerador.

3.- Les panses són un aliment deliciós i nutritiu, dolçes i més barates que qualsevol llaminadura. El seu alt contingut en ferro, calci, magnesi, fòsfor, potassi, coure, i vitamines B1 i B6 les converteixen en un aliat perfecte per combatre l’estrès. Amb una petita quantitat de panses obtindràs tots els seus nutrients. Convé que beguis molta aigua després de menjar panses, o una altra fruita deshidratada, per compensar la pèrdua d’aigua.
La gent que fuma ha de prendre molt ferro, per això, si fumes, menja més panses. El fumar incrementa les necessitats de ferro i altres transportadors d’oxigen.

4 i 5.- El bròquil i els espinacs. L’espinac és ric en vitamina A i el bròquil en vitamina C i, igual que els vegetals de fulla verda, té quantitats considerables de vitamines del complex B, potassi, calci, magnesi, ferro i coure.
Com menys cocció portin millor. L’espinac es pot menjar cru en amanida, i el bròquil bullit amb poca aigua durant uns 10 minuts o al vapor. Afegeixi un bon raig d’oli d’oliva o qualsevol salsa del teu gust, ja que són una gran font de vitalitat i molt nutritives per al teu sistema nerviós.

6.- El germen de blat. És un aliment curatiu de primera categoria i recomanable sobretot per a aquelles persones que prenen molt de sucre i alcohol, per compensar les reserves de vitamina B. És una gran font de ferro, fòsfor i vitamina E, i particularment beneficiós per al sistema nerviós pel seu contingut en magnesi, coure i potassi.
Pots prendre’l: un grapadet sobre el iogurt, fruita o cereal, o afegir-lo a qualsevol amanida, sopa o un altre plat del teu gust.

7.- Les llavors de gira-sol. Són petits recipients de vitamina E i vitamines B. Són un aliment de preparació ràpida, però sense les deficiències nutricionals dels àpats ràpids que tantes vegades consumim per falta de temps.
Es venen en botigues naturistes ja pelades, crues i llestes per menjar. Si tens pressa, en lloc d’una xocolatina, pren-te un grapadet de llavors barrejades amb panses: les pots portar a sobre i a estan preparades per prendre quan la fam apreta. El teu cor i el teu sistema nerviós t’ho agrairan.

8.- Liquat (llet) de civada amb calci (avena) calenta amb mel. Semblava que tot eren novetats. Però hi ha coses que ni l’alta tecnologia canvia. No hi ha millor fórmula per dormir que un bon got de llet de civada amb mel, i això des de fa segles. El calci de la llet és bo per al sistema nerviós, i la calor per relaxar l’àrea estomacal. És l’estómac el que primer es tensa quan un està nerviós. A més conté potassi i fòsfor.

Tal com hem dit al principi, aquests aliments ens poden ajudar a suportar l’estrès, però de fet el que s’ha de fer és identificar el o els elements estressants i d’alguna manera o altre mirar d’evitar-los o de que no ens afectin tant. Aquesta és la única manera de no haver de patir els símptomes que comporta l’estrès, com són l’ansietat, la por, la irritabilitat, fluctuació de l’ànim, ofuscació, oblits, preocupació per el futur, baixa autoestima, falta de libido, problemes d’erecció, pensaments repetitius, temor al fracàs, tensió muscular, pertorbacions de la son, …………

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web