Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Pollastres i hormones.

Recentment un alt dirigent llatinoamericà d’origen Uru-aimara en un discurs (poti-poti que versava sobre el canvi climàtic, l’agricultura, l’ús de transgènics, ….) va comentar alguna cosa sobre l’ús d’hormones de creixement en el sector de la ramaderia intensiu i en concret va presentar l’exemple del consum de pollastres hormonats i la seva incidència en unes suposades conductes sexuals en els humans …

Com és habitual, aquest comentari així com un altre que va fer sobre la Coca-Cola (allò de que es pot fer servir per desembussar desaigües -cert,d’altra banda-) va produir que fos objecte de burla, mofa i escarni per part dels espavilats occidentals de torn. Però alguna cosa sí que hi ha de veritat després de la denúncia original … Ja se sap que, en efecte, en la ramaderia a l’engròs s’abusa de la inoculació de substàncies estranyes en els animals per obtenir-ne un major profit. A més d’això, les pràctiques industrials aberrants: l’engreix forçat del fetge gras en ànecs, els cubicles d’encebar i posta d’ous (*) de gallines … i això només amb les aus!

Doncs bé, una notícia de les que passa inadvertida: “La majoria dels pollastres de la Unió Europea sacrificats en escorxadors estan contaminats” (veure aquí): L’Autoritat de Seguretat Alimentària Europea (EFSA) va presentar unes dades que indiquen que el 75,8% de les carcasses dels pollastres contenen campylobacters i el 15,7% presenta també rastres de salmonella. Aquests percentatges varien segons els països. Els campylobacters són bacils infecciosos. De manera que, com bé s’indica en aquest bloc, la concatenació de fets que es provoca és la següent: malalties en pollastres, i per intoxicació alimentària en humans -> ús en ambdues espècies d’antibiòtics -> efecte secundari: deteriorament de la flora intestinal -> proliferació de fongs càndida -> permeabilitat de l’intestí i intoxicació de l’organisme amb els seus residus -> trastorns i malalties autoimmunes -> tractament mèdic -> les multinacionals farmacèutiques i els governs -són els mateixos- es fan d’or.

Tornant al tema de l’hormonació, una notícia més: “Un estudi troba estrògens a l’aigua embotellada” (veure aquí). Científics alemanys alerten de la contaminació hormonal en envasos plàstics. Els xenoestrògens mimetitzen els efectes de les hormones femenines i es sintetitzen en envasos de plàstic tipus PET i similars. Fa anys que s’alerta d’aquest fet, i per això sottovoce i entre gent assabentada -evidentment no des de la medicina oficial- es recomana no fer servir biberons de plàstic per als nadons ni aigua embotellada per a les embarassades pels possibles efectes perniciosos que podrien arribar a causar.

Així doncs l’Evo no va gaire desencaminat, encara que la seva manera de expressar-ho no sigui la més adient. De fet la rapidesa amb la que els poders fàctics es van afanyar a ridiculitzar-lo ja ens indica que va per el bon camí.

(*) A aquest efecte, un consumidor que no sigui vegà què hi pot fer?: Per exemple, en els ous que es troben a les prestatgeries de les botigues tenen impresos uns codis de control (veure aquí), la primera xifra indica la seva procedència: “0” representa gallina criada lliure i alimentada amb pinso ecològic, “1” campestres, mentre que “3” vol dir criades en gàbies. Heu de saber també que l’aviram i els ous ecològics estan lliures d’hormones i antibiòtics, i amés han estat criats completament lliures.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web