Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Com mantenir-se fresc sense aire condicionat.

La idea d’estar tot l’estiu sense aire condicionat posa els cabells de punta a molta gent. Abans de la seva invenció, es sobrevivia a les temperatures estiuenques sense la brisa fresca d’una unitat de refrigeració d’aire … i nosaltres també podem fer-ho.

Hi ha moltes raons per no utilitzar l’aire condicionat a aquesta temporada. Les persones que es preocupen per la preservació del medi ambient poden gaudir dels beneficis d’estalviar energia i reduir les emissions que propicien l’efecte hivernacle. Els aires condicionats fan servir molta energia, i, per tant, es necessiten grans quantitats de combustible per generar electricitat.

A més, el funcionament d’un aire condicionat pot ser molt costós. Per a aquells que desitgen reduir les despeses, no fer servir l’aparell, o reduir la seva utilització al mínim pot implicar estalvis considerables quan arribi el compte de consum d’energia. Durant segles, la humanitat no va utilitzar aires condicionats per refrescar-se. I nosaltres podem recórrer a algunes formes bàsiques per combatre la calor, i inventar-ne algunes de la nostra collita.

Un ventilador pot ser una alternativa pràctica i econòmica als aires condicionats.

Proveu aquestes idees primerament per refrescar-vos.

.- Utilitzeu un ventilador per aconseguir la circulació d’aire. Si no entra la brisa fresca a la vostra casa, utilitzeu el ventilador per atraure aire de l’exterior. Si l’aire calent queda atrapat dins la casa, utilitzeu el ventilador girant en direcció oposada per expulsar-lo. A més, considereu la instal·lació de ventiladors de sostre perquè l’aire pugui circular millor en habitacions més àmplies.

.- Feu córrer les cortines o persianes per a minimitzar la quantitat de calor acumulada a causa de l’acció de la llum solar.

.- Cobriu les finestres que donen al sud i a l’est amb cortines que produeixin enfosquiment per minimitzar l’acció de la calor solar.

.- Mantingueu tancades les finestres en dies particularment calorosos, i obriu-les a la nit quan la temperatura sigui més fresca.

.- Traslladeu-vos a un pis inferior de la casa que tendeixi a romandre més fresc quan pugi la temperatura.

.- Utilitzeu roba amb teles naturals com el cotó i el lli per mantenir-vos més frescos.

.- Els materials de colors lleugers, a diferència dels de colors foscos, no absorbeixen la calor dels raigs solars.

.- El vano és un estri molt interessant tant per les dones com per els homes.

Aigua per tot arreu, mantenir-vos humits podria ser la clau per refrescar-vos.

.- Estigueu força temps prop d’un ruixador, piscina o una altra font d’aigua.

.- Ompliu la banyera amb aigua freda i submergiu-vos-hi una estona de tant en tant. Una dutxa freda també pot ajudar a refrescar-vos.

.- Humitegeu una camisa o samarreta i utilitzeu-la. La combinació de la peça de vestir humida i una brisa lleugera us refrescarà ràpidament.

.- Utilitzeu una ampolla amb ruixador i un ventilador per aconseguir una sensació de frescor.

.- Estar acalorat quan s’intenta dormir pot provocar insomni. Refredeu la funda del coixí a la nevera, i dormiu sobre aquesta superfície freda. També podeu refredar una funda i col·locar-vos-la en els peus o al cap per sentir-vos més frescos. Com el cos irradia calor per les mans, peus, cara i orelles, refrescar qualsevol d’aquestes parts os allunyarà amb eficiència de la calor.

Remeis alimentaris, utilitza els aliments per refrescar-vos.

.- Molts habitants de climes més càlids consumeixen aliments picants, que provoquen major sudoració, i, per tant, el cos es refresca més ràpid.

.- Si no desitgeu la opció picant, mengeu aliments freds com granissats, gelats, fruites fredes i variants similars.

.- Consumiu abundants begudes fredes sense alcohol, sodi ni cafeïna.

.- La menta proporciona una sensació de frescor. També podeu utilitzar oli de menta en el vostra cos o productes mentolats per refrescar-se.

.- Talleu una rodanxa de cogombre fred i poseu-vos-la enmig del front. De seguida us sentireu més frescos.

La nuesa també refresca, sovint, desposseir-vos d’algunes peces de vestir és la clau.

.- Si esteu dins de casa, quedeu-vos en roba interior, en roba de bany o en “pilotes”.

.- En moments de poca humitat, podríeu sentir-vos més frescos si esteu totalment vestits i coberts quan estigueu a l’aire lliure. La roba bloquejarà la incidència dels raigs solars a la vostra pell.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web