Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Salmó transgènic, a taula.

Un salmó transgènic, que s’engreixa dues vegades més ràpid i menja molt menys que el salmó de sempre, inaugura l’era dels animals genèticament manipulats per a consum, i els Estats Units podria autoritzar en poc temps la seva comercialització. -Jo personalment crec que ja fa temps que està a la cadena de consum-

Els investigadors que van agafar un salmó de l’Atlàntic central i li van afegir un gen d’un peix d’una altra espècie, el gat, que codifica una proteïna anticongelant. Per mitjà d’aquest procediment, van aconseguir accelerar en un 200 %t el procés de maduració del salmó normal.

S’estima que el salmó transgènic arribarà a les peixateries dos anys després de l’autorització. Després serà el torn de la truita i altres espècies, la comercialització és objecte d’una demanda presentada a l’agència federal per a la seguretat alimentària i farmacèutica dels Estats Units (FDA per la seva sigla en anglès).

El director del grup de recerca independent Pew Initiative on Food and Biotechnology, Michael Rodemeyer, va organitzar a finals de gener una reunió sobre el tema.

La nova varietat de salmó va ser dissenyada per Aqua Bounty Farms, una petita empresa de Masachusetts (nord-est dels Estats Units) que segons els experts té serioses possibilitats d’obtenir l’autorització de la FDA.

Els científics van associar el gen anticongelant a l’hormona de creixement del salmó, permetent-lo créixer fins i tot a l’hivern, quan normalment gairebé no augmenta de pes, va dir el president i cofundador de l’empresa, Elliot Entis. En el peix modificat, “l’hormona de creixement és produïda tot l’any”, va explicar.

A més, la proteïna anticongelant té un efecte accelerador sobre la secreció de l’hormona del creixement a l’inici del cicle de vida del peix, la qual cosa també ajuda a explicar l’extraordinari ritme de creixement, va dir Entis a l’AFP a Washington, on va presentar el treball de la seva empresa.

Davant el risc que el gen modificat es traslladi a altres peixos mitjançant encreuaments, els investigadors proposen només comercialitzar femelles transgèniques esterilitzades. D’aquesta manera seria impossible el seu encreuament amb peixos salvatges.

“En aquesta etapa encara no podem preveure l’efecte de la introducció d’un transgènic a la natura, va advertir l’especialista en biotecnologia animal Eric Hallerman.

No obstant això, “és probable que peixos transgènics puguin escapar” i “el creuament amb espècies salvatges implica un risc”, va afirmar.

D’altra banda, Hallerman va minimitzar possibles efectes negatius per al consum humà. “La majoria de les proteïnes i polipèptids resulten degradats per la cocció i la digestió”, va explicar.

Per al genetista Bill Muir, de la Purdue University (Indiana, centre d’EU), les possibilitats que Aqua Bounty Farms convenci a la FDA depenen dels “dades empíriques” sobre els seus peixos.

L’empresa podria obtenir una autorització si pot demostrar “que els seus peixos genèticament modificats no tenen un valor d’adaptació superior per viabilitat, reproducció o fertilitat”, va explicar.

Actualment, Estats Units no té instàncies específiques per avaluar els riscos presentats per un peix transgènic com aquest, de manera que la FDA haurà de considerar-lo com un medicament i sotmetre’l al mateix procés d’autorització, va explicar el grup de recerca Pew.

En definitiva una bomba de rellotgeria, que per jugar a ser Deus, ens explotarà als morros. No tenim remei, la cobdícia ens portarà a la autodestrucció, bé de fet ja ha començat la compta enrera.

2 comentaris per a

Salmó transgènic, a taula.

  • esteve vila casañas |

    La foto final vol dir que a banda de creixer mes depressa assolleixen una mida final mes gran?

  • Angel Perera |

    Així és, ja que ho fan ho fan bé. Creix molt més depresa, menja menys i és molt més gros.
    Salut Esteve.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web