Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Frau en l’avaluació científica dels transgènics a Espanya.

La publicació de les actes de la Comissió Nacional de Bioseguretat posa de manifest la manca de rigor i la tendència a favor de la indústria.

Amics de la Terra ha analitzat en un nou informe les actes de la Comissió Nacional de Bioseguretat (CNB), publicades després de romandre ocultes durant anys a l’opinió pública. L’anàlisi de les reunions d’aquest òrgan suposadament científic que assessora al Govern en matèria de transgènics demostra l’absoluta manca de rigor i control sobre els cultius i aliments modificats genèticament, a més d’una evident tendència a favor de la indústria.

“Durant anys la indústria ha intentat construir el mite de que els transgènics eren els aliments més segurs i avaluats de la història”. No obstant això, una anàlisi dels documents editats per els organismes d’avaluació i control demostra que aquesta afirmació és absolutament falsa.-va afirmar David Sánchez, responsable d’Agricultura i Alimentació d’Amics de la Terra-.

Espanya és l’únic país de la Unió Europea que permet el cultiu de transgènics a gran escala, i recolza la seva postura en les decisions de la CNB i del seu equivalent europeu, l’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA per les seves sigles en anglès). Mentrestant, ja són 10 els països de la UE que han prohibit el cultiu de blat de moro transgènic, i altres cinc han recorregut judicialment l’aprovació del cultiu de la patata transgènica.

Una anàlisi de la composició i treball d’aquests organismes demostra que es caracteritzen per l’excessiva proximitat dels seus membres amb la indústria dels transgènics que han de regular. En el cas de l’organisme espanyol, la CNB, la lectura de les seves actes mostra la desídia i els nyaps d’aquesta comissió. Ningú vigila, ningú fa complir la llei, i a més:

.- Les recomanacions i deliberacions de la CNB es basen sovint en criteris polítics i no en criteris científics.

.- La CNB està clarament decantada a favor de les multinacionals i és extremadament dura en el seu tracte a la societat civil.

.- La CNB ni tan sols sanciona quan les multinacionals incompleixen les condicions de l’autorització imposades per la mateixa CNB.

.- Dins el Govern ningú vol assumir competències, responsabilitats i decisions que tinguin alguna relació amb els transgènics, deixant-ho tot al criteri de la CNB.

“La nova ministra de Medi Ambient, Rosa Aguilar, ha d’abordar aquest tema de manera urgent. És imprescindible desmantellar la CNB i crear un comitè científic transparent, independent i que abasti tots els impactes de l’alliberament de transgènics al medi ambient. Però aquest debat no pot produir-se en la situació actual. El primer pas necessari és aplicar el principi de precaució i prohibir el cultiu de transgènics a Espanya, com ja van fer les principals potències agrícoles europees. “Va afegir Sánchez.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web