Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


La civada -avena, en espanyol-.

Aquest aliment ha estat un dels principals en l’alimentació dels pobles nòrdics. És un dels cereals més complets que hi ha. Té altes propietats energètiques i nutritives, però sobretot destaca per les seves qualitats energètiques. Els seus grans estan disposats de manera que els elements de la natura com la llum i la calor del sol, l’aire i l’aigua, arriben a penetrar profundament, vivificant-ne totes les seves parts.

La civada és una planta de més o menys un metre i mig d’alçada, que quan és silvestre a la llunyania es veu com petites gotetes verdes de llet brollant de fines espigues. S’ha cultivat en moltes parts del món. Procedeix d’Europa, on encara se li és possible trobar en estat salvatge. A Amèrica és un aliment gairebé essencial en la dieta de molta gent.

Entre les propietats alimentàries de la civada trobem que té una gran aportació de:

.- Proteïnes: és rica en proteïnes d’alt valor biològic.

.- Hidrats de carboni: d’absorció lenta i de fàcil assimilació. Aquests proporcionen energia durant molt temps després d’haver estat absorbits per l’aparell digestiu, donant un major ànim i sensació de benestar, evitant la sensació de fatiga i desmai.

.- Greixos vegetals: realment benèfica per a la salut, la civada conté el major percentatge de greixos vegetals. Cent grams de civada cobreixen un terç de les nostres necessitats diàries d’àcids grassos essencials.

.- Un gran nombre de vitamines: com la vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6 i vitamina E .

.- Conté minerals: com el sodi, potassi, calci, fòsfor , magnesi, ferro, coure, zinc i oligoelements.

.- Aminoàcids: la civada conté sis dels vuit aminoàcids imprescindibles per a la síntesi correcta de proteïnes. Com tot aliment, quan la civada està ben combinada amb altres aliments vegetals com la fruita o la verdura, les oleaginoses, llet de soja, etcètera, millora en gran mesura la seva proporció d’aminoàcids, aproximant-se a l’ideal per a l’organisme.

.- És un cereal amb bona aportació de fibra:  essencial per al bon funcionament intestinal i per baixar de pes. Especialment el segó de civada.

El segó de civada es caracteritza per ser un aliment tan nutritiu com deliciós, que s’obté o s’elabora a partir de la pròpia civada en si. De fet és senzillament la pellofa de la civada triturada. Molt menys agressiu que el segó de blat, doncs te una textura fibril·lar, més suau -per entendre’ns, no rasca tant al passar per el tracte digestiu-.
Per això, és un aliment ric en fibra soluble, sent ideal a l’hora de lluitar contra el restrenyiment i de prevenir la seva aparició en el cas que aquest encara no hagi fet acte de presència.

Però, quins són els beneficis del segó de civada? I les seves propietats més importants i destacades?.

Segó de civada: beneficis i propietats:

El segó de civada -salvado de avena- és summament beneficiós i útil a l’hora de baixar els nivells de colesterol alt, de manera que ajuda a prevenir l’aparició de les malalties cardiovasculars.

Exerceix a la vegada una acció preventiva de la diabetis, pel fet que redueix la velocitat de penetració d’aquells sucres que siguin d’assimilació ràpida en el torrent sanguini. Per tant, pot resultar interessant a l’hora de baixar els nivells de sucre alt.
A més, ajuda positivament a l’hora d’aprimar i de perdre pes, ja que té un gran poder d’absorció quan arriba a l’estómac, en ser capaç d’absorbir fins a 20 vegades el seu volum d’aigua, sent útil doncs per la seva sensació de sacietat.

La mesura aconsellable diària és de tres cullerades soperes en dietes per aprimar, reduir colesterol o sucre, i una o dues per facilitar el trànsit intestinal -depèn de cadascú-. Sempre amb un vas d’aigua.

Què és la llet de civada?

És una “llet” vegetal obtinguda a partir de civada integral, aigua, oli de gira-sol sense refinar i sal marina. Algunes empreses la comercialitzen en pols i altres dins de tetrabrik (envàs de cartró). Gràcies a l’acció d’uns enzims el midó de la civada es transforma en maltodextrina, maltosa i glucosa resultant així un aliment molt digestiu. Així s’aconsegueix a més un producte ric en glúcids lents.

Es pot prendre calenta o freda i és ideal amb els cereals de l’esmorzar. És una alternativa per aquelles persones que no poden o no volen prendre llet de vaca i que la llet de soja tampoc la acaben de digerir bé. Recordem que la soja no deixa de ser una llegum i per això a algunes persones els produeix inflor i pesadesa.

Es pot utilitzar la llet de civada, igual que la llet de vaca, per confeccionar cremes, salses, batuts, gelats, beixamel, natilles i en qualsevol recepta que puguem fer amb llet de vaca.

Quines són les propietats de la llet de civada?

La llet de civada és molt rica en fibra resultant així ideal per a aquelles persones preocupades pel colesterol i les malalties cardiovasculars. La seva riquesa en beta-glucans -un tipus de fibra soluble- és la responsable també d’afavorir la flora “positiva” intestinal com els lactobacils. Per descomptat les persones amb restrenyiment tenen en aquesta fibra un gran aliat ja que és un bon regulador intestinal.

La seva riquesa en vitamina B la fan una beguda ideal per calmar i enfortir els nervis. Els estudiants i aquelles persones amb els nervis a flor de pell se’n beneficien en gran mesura.

Les seves proteïnes tenen una bona composició d’aminoàcids essencials.

La llet de civada és bona en dietes per aprimar ja que els seus sucres lents afavoreixen l’activitat del pàncrees i de la glàndula tiroides. A més calma l’ansietat, tan habitual en les dietes hipocalòriques.

Civada i bellesa:

Cada vegada són més els productes cosmètics que contenen civada. Aquest tipus de productes es poden utilitzar sobre totes les pells, exceptuant les al·lèrgiques a la civada. És aconsellable que la facin servir persones amb dermatitis atòpica i els nadons. Això es deu al fet que les propietats dermatològiques de la civada són moltes i molt variades:

.- Les seves partícules absorbeixen la brutícia i els residus mòbils respectant i cuidant l’estructura cutània.

.- A causa del fòsfor que conté, disminueix la duresa de l’aigua, el que es tradueix en una acció suavitzant i relaxant.

.- Al estar composta de lípids i substàncies absorbents d’aigua, evita la deshidratació de la pell i manté una barrera protectora enfront de les agressions externes.

.- Les proteïnes que conté mantenen el pH de la pell en 5,5.

.- Produeix una acció hidratant i emol·lient sobre la pell.

.- Calma les irritacions de la pell, tant d’origen al·lèrgic com d’una altra causa, així com la pruïja.

En cosmètica s’utilitzen, principalment, dos tipus de civada: la Civada Coloidal i la Civada Rhealba. La civada Coloidal és una forma física especial de la farina de civada. Al mateix temps que manté les seves característiques i el seu contingut en vitamines i oligoelements, és molt eficaç en el tractament de les pells seques i atòpiques. Per la seva banda, la Civada Rhealba és seleccionada per les seves propietats entre més de 80 varietats i es cultiva de forma rigorosa i controlada. És especialment emol·lient i anti-irritant.

2 comentaris per a

La civada -avena, en espanyol-.

  • Conxita |

    La llet de civada es bona per fer baixar el sucre a les persones amb diabetes?

  • Angel Perera |

    Hola Conxita,

    Pot ajudar, també contempla el fet de prendre la civada en forma de flocs!!!

    ABRAÇADA,
    Àngel

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web