Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Fukushima: És molt pitjor del que ens imaginem.

Científics experts creuen que el desastre nuclear del Japó és molt pitjor del que els governs revelen al públic. “Fukushima és la pitjor catàstrofe industrial de la història de la humanitat”, va dir a Al Jazeera, Arnold Gundersen ex-vicepresident de la indústria nuclear.

El terratrèmol de 9 graus del Japó l’11 de març va causar un immens tsunami que va inhabilitar els sistemes de refredament de la planta nuclear de Tòquio Electric Power Company (TEPCO) a Fukushima, Japó. També va causar explosions d’hidrogen i fusions de reactors que van obligar a evacuar els residents en un radi de 20 km de la planta.

Gundersen, operador llicenciat de reactors amb 39 anys d’experiència en el disseny de plantes nuclears i en l’administració i coordinació de projectes en 70 plantes d’energia nuclear a tot els EUA diu que la planta nuclear de Fukushima té probablement més nuclis de reactors exposats del que es creu comunament.

“Fukushima té tres reactors nuclears exposats i quatre nuclis de combustible exposats”, va dir, “Probablement hi ha l’equivalent a 20 nuclis de reactors nuclears a causa dels nuclis de combustible, tots necessiten desesperadament que els refredin i no hi ha mitjans per refredar-los efectivament”.

TEPCO ha estat ruixant aigua sobre diversos dels reactors i nuclis de combustible, però això ha portat a problemes encara més grans, com la radiació emesa a l’aire en el vapor i en aigua de mar evaporada, així com la generació de centenars de milers de tones d’aigua de mar altament radioactiva de la qual cal disposar.

“El problema és com mantenir-ho fred”, diu Gundersen. “Estan abocant aigua i el problema és què faran amb el rebuig que surt d’aquest sistema, perquè conté plutoni i urani. On posaran l’aigua? “

Tot i que la planta s’ha tancat, els productes de fissió com l’urani segueixen generant calor, i per això requereix refredament.

“Ara els combustibles són una massa informe fosa en el fons del reactor va afegir Gundersen. “TEPCO va anunciar que van tenir un ‘melt through’, és a dir una fusió en la qual el combustible fos passa a través del fons del reactor al medi ambient. Una fusió del nucli [meltdown] és quan el combustible fos cau al fons del reactor, i un melt through significa que s’ha fos a través de diverses capes. Aquesta massa informe és increïblement radioactiva, i ara hi ha aigua sobre ella. L’aigua absorbeix enormes quantitats de radiació, de manera que s’agrega més aigua i es generen centenars de milers de tones d’aigua fortament radioactiva.”

Científics independents han estat monitoritzant la ubicació de llocs radioactius perillosos en tot el Japó i els seus resultats són desconcertants.

“Tenim 20 nuclis nuclears exposats, els tancs de combustible tenen diversos nuclis cadascun, és a dir, un potencial que cal alliberar 20 vegades més gran que el de Txernòbil”, va dir Gundersen. “Les dades que estic veient mostren que estem trobant llocs perillosos més lluny que en el cas de Txernòbil, i la quantitat de radiació en molts d’ells era la quantitat que va fer que algunes àrees es declaressin terra de ningú a Txernòbil. Veiem que es troben a 60 i 70 quilòmetres del reactor. No es pot netejar tot això. Encara hi ha senglars radioactius a Alemanya, 30 anys després de Txernòbil. “

Monitors de radiació per a nens

La Central de Reacció d’Emergència Nuclear de Japó va acabar admetent a principis d’aquest mes que els reactors 1, 2 i 3 de la planta de Fukushima van patir fusions nuclears totals.

TEPCO va anunciar que l’accident probablement va alliberar més material radioactiu a l’entorn que Txernòbil, convertint-lo en el pitjor accident nuclear conegut.

Mentrestant, un assessor de residus nuclears del govern japonès va informar que és probable que prop de 966 quilòmetres quadrats al voltant de la planta -un àrea aproximadament 17 vegades la grandària de Manhattan- siguin ara inhabitables.

Als EUA la doctora Janette Sherman i l’epidemiòleg Joseph Mangano varen publicar un assaig que assenyalava un 35% d’augment en la mortalitat infantil a ciutats del nord-oest [dels EUA] després de la fusió nuclear a Fukushima, i podria ser el resultat de pluja radioactiva de la planta nuclear accidentada.

Les vuit ciutats incloses en l’informe són San José, Berkeley, San Francisco, Sacramento, Santa Cruz, Portland, Seattle i Boise, i el període considerat en l’informe inclou les deu setmanes immediatament posteriors al desastre.

“Hi ha -i hi ha d’haver- preocupació sobre l’exposició de gent jove, i el govern japonès lliurarà monitors de radiació als nens”, va dir el doctor MV Ramana, físic del Programa sobre Ciència i Seguretat Global a la Universitat de Princeton, especialista en temes de seguretat nuclear.

El doctor Ramana va explicar que creu que l’amenaça primordial de radiació segueix existint, sobretot per a residents que viuen en un radi de 50 km. al voltant de la planta, però va afegir: “Hi haurà àrees fora de la zona d’evacuació obligatòria de 20 km del govern japonès en les quals la radiació serà major. De manera que això podria significar que hi hagi zones d’evacuació també en aquestes àrees.”

Gundersen assenyala que es va alliberar molta més radiació de la que s’ha declarat.

“Van tornar a calcular la quantitat de radiació alliberada, però les notícies no parlen realment del tema”, va dir. “Els nous càlculs mostren que a la primera setmana després de l’accident, van alliberar 2,3 vegades tanta radiació com la que van pensar que havien alliberat en els primers 80 dies”.

Segons Gundersen, els reactors i nuclis de combustible exposats segueixen alliberant microns d’isòtops de cesi, estronci i plutoni. Els anomenen “hot particles” (partícules perilloses).

“Estem descobrint partícules perilloses per tot arreu de Japó, fins i tot a Tòquio” va dir.

“Els científics les troben per tot arreu. Durant els darrers 90 dies aquestes partícules perilloses han seguit caient i s’estan dipositant en altes concentracions. Molta gent les recull en els filtres d’aire dels motors dels cotxes.

Els filtres d’aire radioactius de cotxes a la prefectura Fukushima i Tòquio són ara comuns, i Gundersen diu que les seves fonts també troben filtres d’aire radioactius en la gran àrea de Seattle dels EUA

Les partícules perilloses que contenen també poden acabar provocant càncer.

“Es fixen en els pulmons o en el tracte gastrointestinal i són un irritant constant”, va explicar. “Un cigarret no et mata, però amb el temps ho fa. Aquestes [partícules perilloses] poden causar càncer, però no es poden mesurar amb un comptador Geiger. Evidentment la gent de Fukushima ha aspirat aquestes partícules en grans quantitats. Evidentment, hi ha gent a la Costa Oest superior dels EUA que està sent afectada. Aquesta àrea va resultar bastant afectada a l’abril.

¿Culpar als EUA?

Com a reacció a la catàstrofe de Fukushima, Alemanya eliminarà progressivament tots els seus reactors nuclears durant la pròxima dècada. En un referèndum d’aquest dilluns, un 95% dels italians va votar a favor de bloquejar el renaixement de l’energia nuclear al seu país. Un recent sondeig de la premsa al Japó mostra que prop de tres quartes parts dels enquestats estan a favor d’una eliminació progressiva de l’energia nuclear al seu país.

Per què no sonen les alarmes sobre l’exposició a la radiació als EUA?

L’operador nuclear Exelon Corporation va ser un dels majors donants en la campanya electoral de Barack Obama i és un dels grans empresaris a Illinois on Obama va ser senador. Exelon ha donat fins ara més de 269.000 dòlars a les seves campanyes polítiques. Obama també va nomenar el president executiu de Exelon, John Rowe, per la seva Comissió Cinta Blava sobre el Futur Nuclear dels EUA

El doctor Shoji Sawada és un físic teòric de partícules i professor emèrit de la Universitat de Nagoya a Japó. Li preocupen els models de plantes nuclears al seu país, i el fet que la majoria d’elles siguin de disseny nord-americà.

“La majoria dels reactors del Japó van ser dissenyats per companyies a les quals no els interessava l’efecte de terratrèmols”, va dir el doctor Sawada a Al Jazeera. “Penso que aquest problema s’aplica a totes les centrals d’energia nuclear a tot Japó”.

L’ús d’energia nuclear per produir electricitat al Japó és un producte de la política nuclear dels EUA El doctor Sawada pensa que és una part molt important del problema.

“La majoria dels científics japonesos en aquella època, a mitjans dels anys cinquanta, considerava que la tecnologia de l’energia nuclear estava en desenvolupament o no prou establerta, i que era massa d’hora per donar-li un ús pràctic”, va explicar. “El Consell de Científics del Japó va recomanar al govern japonès que no utilitzés encara aquesta tecnologia, però el govern va acceptar l’ús d’urani enriquit per alimentar centrals d’energia nuclear, i per tant es va veure sotmès a la política del govern dels EUA .”

Quan tenia 13 anys, el doctor Sawada va viure l’atac nuclear d’EUA contra Japó des de casa, situada a només 1.400 metres de l’epicentre de la bomba d’Hiroshima.

“Penso que l’accident de Fukushima ha portat el poble japonès a abandonar el mite que les estacions d’energia nuclear són segures”, va dir. “Ara les opinions del poble japonès han canviat ràpidament. Molt més de la meitat de la població creu que Japó hauria d’orientar-se cap l’electricitat natural.”

Un problema d’infinites proporcions

El doctor Ramana espera que els reactors i els nuclis de combustible de la planta estiguin prou freds per un tancament d’aquí a dos anys.

“Però es necessitarà molt temps abans que el combustible pugui treure del reactor”, ha afegit. “No hi ha dubte que caldrà encarar el problema de les esquerdes i del perill en l’estructura i de la radiació en l’àrea durant diversos anys”.

El doctor Sawada no s’expressa amb tanta claredat sobre quant podria trigar un tancament fred, però va dir que el problema seran “els efectes del cesi-137 que romanen a la terra i a l’aigua contaminada al voltant de la planta elèctrica i a sota. Encarar-ho tardarà un any, o més.

Gundersen va assenyalar que les unitats segueixen emetent radiació.

“Encara estan emetent gasos radioactius i una quantitat enorme de líquid radioactiu”, va dir. “Passarà com a mínim un any abans que deixi de bullir, i fins que deixi de bullir estarà produint vapor i líquids radioactius”.

Gundersen està preocupat per rèpliques del terratrèmol, així com pel refredament de dues de les unitats.

“La unitat quatre és la més perillosa, es podria col·lapsar,” va dir. “Després del terratrèmol a Sumatra hi va haver una rèplica de 8,6 uns 90 dies després, de manera que encara no estem fora de perill. I estem en una situació en què si passa alguna cosa no hi ha ciència per això, ningú ha imaginat mai que hi hagi combustible nuclear calent fora del tanc. No han trobat una manera de refredar les unitats tres i quatre.”

L’avaluació de Gundersen sobre una solució d’aquesta crisi és molt grisa.

“Les unitats un, dos i tres tenen deixalles nuclears en el seu fons, el nucli fos, i contenen plutoni que caldrà eliminar de l’entorn durant centenars de milers d’anys”, va dir. “A més, hauran d’entrar amb robots i aconseguir posar-lo en un contenidor per guardar-lo indefinidament, i aquesta tecnologia no existeix. Ningú sap com aconseguir el nucli fos del sòl, i no hi ha una solució actualment per fer-ho.”

El doctor Sawada diu que la fissió nuclear genera materials radioactius per als que senzillament no existeix el coneixement necessari per informar-nos sobre com disposar amb seguretat del rebuig radioactiu.

“Fins que sapiguem com disposar amb seguretat dels materials radioactius generats per les plantes nuclears, hauríem de postergar aquestes activitats a fi de no causar més mal a futures generacions”, va explicar. “Fer una altra cosa és simplement un acte immoral, i crec en això tant com científic i com a supervivent del bombardeig atòmic d’Hiroshima”.

Gundersen creu que els experts necessitaran almenys deu anys per dissenyar i implementar el pla.

“De manera que dintre de 10 ó 15 anys, des d’ara, potser puguem dir que els reactors s’han desmantellat, i mentrestant es posarà fi a la contaminació de l’aigua,” va dir Gundersen. “Ja veiem estronci [a] 250 vegades els límits permissibles en el nivell aqüífer a Fukushima. Els nivells aqüífers contaminats són increïblement difícils de netejar. Per tant penso que tindrem un aqüífer contaminat en l’àrea de la planta de Fukushima durant molt, molt de temps.”

Per desgràcia, la història dels desastres nuclears sembla protegir la avaluació de Gundersen. “Amb Three Mile Island i Txernòbil, i ara amb Fukushima, es pot precisar el dia i l’hora exacta en què van començar”, va dir, “però mai acaben”.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web