Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Propietats del tomàquet.

Des d’antic és coneguda la propietat antiescorbútica d’aquest fruit. És útil per a les afeccions de la boca, gola i millora la vista. És fàcil de digerir, estimulant de la gana i lleugerament laxant. El glicoalcaloide tomatina té propietats antifúngiques de manera que s’utilitza per fabricar ungüents útils per combatre malalties de la pell produïdes per fongs.

És ric en vitamina A i C, un poderós estimulant de la gana. Ideal per preparar mascaretes contra els barbs. La pell del tomàquet, madura els furóncols quan es posa directament a la zona afectada així com per a qualsevol gra infestat de la cara, consumit com a suc o sopa és bo per les angines alleujant-ne el dolor, i utilitzat com a cataplasma ajuda a mitigar els dolors de lumbago.

Per als problemes de pròstata és aconsellable consumir molt tomàquet en amanida acompanyat de coliflor, escarola i raves però evitant el consum excessiu de greixos animals, cafè, espècies, i aliments picants.

Un tomàquet es compon sobretot d’un 95% d’aigua el que vol dir que després de comprar un quilo de tomàquets, transportem 950 grams d’aigua, 0,3% de greixos, 1% de proteïnes, 3% de deixalles, 0,5% de cel·lulosa i una sèrie de micro-nutrients com calci, ferro i fòsfor, vitamines A i C, molt licopè, i tot això amb prou feines unes 25 calories per cada 100 grams.

Actualment els científics han descobert que el licopè que és un pigment de la família dels carotenoides, i responsable del color vermell característic dels tomàquets, i on es troba gairebé en forma exclusiva, és un compost soluble en greixos que no forma l’home en seu organisme, sinó que s’ha d’obtenir a través de l’alimentació i que prevé contra el càncer, sobretot de pulmó, pròstata i tracte digestiu. Els experts recomanen ingerir entre tres i set mil·ligrams de licopè al dia, fet que suposa consumir al voltant de set menjars rics en productes derivats del tomàquet per setmana. Aquest pigment actua com a protector de les cèl·lules davant els efectes de l’oxidació.

Resumint les seves qualitats nutritives, podem dir que el tomàquet és un aliment que conté una gran varietat de nutrients essencials per a l’organisme i que són benèfics per a la salut. Conté vitamines C, A, K i les dels grups B, i minerals com fòsfor, ferro, calci, magnesi, manganès, zinc, coure, potassi i sodi.

No hem d’oblidar que nutricionalment parlant els tomàquets ecològics són immensament més rics que els cultivats en explotacions intensives. A més si els comprem ecològics ens estalviarem els fertilitzants químics, herbicides i pesticides que en els convencionals hi posen. A nivell nutrients, si busquem vitamines no hem de fer cap pas amb temperatura, o sigui els hem de menjar crus -generalment en amanida-.

Les maneres de preparar-los són moltes: en amanida, farcits, ou remenat amb tomàquet, en suc, en puré, assecats, pa amb tomàquet, amb els sofregits, en els empedrats, i com a complement de molts altres plats.

2 comentaris per a

Propietats del tomàquet.

 • Teresa Alcover Foix |

  Soc una fan del tomàquet en menjaria a tot hora
  també el suc, però no se si es dolen quan es te
  sucre, mo podeu aclarir GRASIES

 • Angel Perera |

  Hola Teresa,
  El tomàquet sobretot si és madur conté proporcions importants de “sucre”. Jo aniria amb compte!!!
  Salut i una abraçada molt forta.
  Àngel

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web