Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Decàleg de la hidratació.

L’exercici, unit al progressiu augment de les temperatures que es produeix en aquesta època de l’any, fa que s’incrementin les pèrdues de líquids, especialment a través de la suor.

La deshidratació pot provocar cansament, mal de cap, dificultat de concentració, malestar general, rampes musculars, sensació de nàusea, augment del ritme cardíac, etc. No obstant això, segons l’Estudi Hydra, la meitat dels espanyols reconeixen beure menys del que és adequat. Això és especialment preocupant en situacions de calor o activitat física, en les quals el 47% afirma no augmentar la ingesta de líquids. A més, el 34% passa llargs períodes a la platja sense beure.

Per evitar que es produeixin aquestes situacions, beure sovint, i incloure en la ingesta total, a més d’aigua, infusions, refrescos, sucs, lactis, vins … pot ajudar a assolir la quantitat de líquids necessària. Aquestes són algunes de les recomanacions que s’inclouen en el Decàleg de Hidratació, editat per l’Observatori de Hidratació i Salut, amb l’objectiu d’oferir pautes bàsiques que permetin millorar l’estat d’hidratació de les persones. A més, es recomana prestar atenció a les activitats d’oci i les reunions socials que poden fer que es produeixin excessos en els menjars o s’abusi de l’alcohol, que a més té efectes diürètics. Per això, en aquests casos és habitual que després es tingui sensació de set. Això és símptoma que s’està patint algun tipus de deshidratació, de manera que ingerir varietat de líquids pot ajudar a reposar les pèrdues.

Per evitar-ho, es recomana mantenir un consum regular de líquids, pel que pot ser útil portar una petita ampolla que faciliti beure en qualsevol moment.

Decàleg d’hidratació:

.- 1 Estar ben hidratat és sempre essencial per a la salut, es realitzi o no activitat física i durant tot l’any.

.- 2 El balanç hídric del nostre organisme ha de ser equilibrat: la quantitat de líquid aportada ha de ser la mateixa que la perduda o eliminada.

.- 3 Cal beure almenys 2,5 litres de líquid al dia. Diàriament perdem entre 2 i 3 litres de líquid a través de la suor, l’orina, la respiració i la transpiració de la pell.

.- 4 Si es realitzen activitats i esforços físics notables convé augmentar aquestes quantitats, o si es viu en zones amb clima càlid i humit.

.- 5 Evitar les pèrdues excessives de líquids i no passar llargs períodes de temps sense ingerir begudes.

.- 6 En èpoques de calor no exposar-se al sol innecessàriament ni realitzar exercici físic en les hores centrals del dia.

.- 7 Els nens són molt vulnerables a la deshidratació: cal assegurar-se de que beguin en abundància aigua i altres begudes.

.- 8 La gent gran, en presentar una menor sensació de set, i les persones dependents també són especialment sensibles. Cal controlar que ingereixin líquids regularment.

.- 9 No consumir begudes alcohòliques contribueixi a mantenir una correcta hidratació.

.- 10 La ingesta hídrica hauria de ser preferentment en forma d’aigua. Però consumir infusions, refrescos, sucs, lactis, vins etc., pot ajudar a aconseguir la quantitat necessària de líquids. El sabor de les begudes també estimula un major consum de líquids.

1 comentari per a

Decàleg de la hidratació.

  • cony71 |

    I del fluor afegit a l’aïgua? També hi hauries d’alertar; es un dels pitjors tòxics, restes de l’indústria de l’alumini.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web