Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


L’esmorzar.

muesli

ESMORZAR NATURAL I NUTRITIU

Un esmorzar equilibrat proporciona nutrients importants, un repartiment harmònic de les calories i benestar psicofísic al llarg del dia.
Una alimentació sana i natural considera que entre l´esmorzar i la ingesta del migdia s’han d’incloure bàsicament tres grups d’aliments:

nutrients

Hidrats de Carboni:

Són els aliments energètics per excel·lència.

.- Cereals i els seus derivats:
Els cereals integrals: civada, arròs integral, quínoa, mill, ordi, sègol, ………
Cereals per a l´esmorzar: musli, flocs de cereals sense sucre, junt amb el  pa, galetes i rebosteria casolana, tot integral, són l´aliment ideal i gairebé imprescindible en el esmorzar a causa del seu alt contingut en hidrats d’absorció lenta, fibra, sals minerals i vitamines del grup B.

.- Fruites i Verdures:
La fruita és rica en hidrats de carboni d’absorció ràpida, aigua, minerals i fibra. A més, és una estupenda manera de proporcionar al nostre organisme la dosi diària de vitamines i minerals que necessita. Es poden consumir en forma de: suc de fruites, fruita acabada d´esprémer, melmelades casolanes i fruita sencera. Per ej: Suc de coco: remineraliztant, enforteix ossos i dents. Suc o llet d’ametlla: gairebé un substitut de la llet materna, enforteix el teixit muscular, el cervell i els nervis. Sucs de guayaba, kiwi, taronja són rics en vitamina C.
Totes les verdures verdes posseïxen alt contingut de calci, magnesi, ferro, fòsfor, potassi vitamines A i C. Els sucs naturals de verdures poden consumir-se sols, combinats entre si o amb fruites. Per Ex. Sucs de: pastanaga amb poma, pastanaga amb api, poma amb gingebre. El suc de julivert és una beguda de clorofil·la, ric en ferro i pro-vitamina A, eficaç per al ronyó, fetge i vesícula. Suc de cogombres: neteja la sang i manté fresc i ufanós el cutis. Els sucs de fruites o vegetals proporcionen noves energies, ajuden a reduir grasses, atenuen l’apetit i netegen l’organisme. Han de consumir-se acabats de fer per a conservar les seves propietats nutritives.

El matí és el moment del dia més propici per a menjar fruites i cereals. Els dos tenen un alt contingut de carbohidrats que es converteixen ràpidament en energia; fibra, un nutrient regulador que estimula el funcionament de l’aparell digestiu, i el seu contingut de greix és pràcticament nul. Pot optar-se a l’estiu per les fruites doncs és una època més a fi amb elles, i a l’hivern donar prioritat als cereals i consumir fruites a mig matí.

Proteïnes:

Estan constituïdes per llargues cadenes d’aminoàcids. Són l’element fonamental del que estan compostos els teixits (músculs, sang, sistema nerviós, etc.). Són essencials per al creixement, formació dels teixits, reconstitució dels teixits danyats, per al metabolisme dels aliments i per a la producció d’alguns enzims. Si es consumeixen poques proteïnes els teixits sofriran dany i si és a l’excés es converteixen en greix, podran forçar el fetge i els ronyons, i augmentar el risc de osteoporosis per la pèrdua de calci. Es troben en els ous, els làctics (iogurts, formatges, kèfirs, nata, mantega, mató, ricotta), llet de soia, tofu, etc.

Lípids:

Són constituents importants de la dieta, pel seu valor energètic, pel contingut en vitamines liposolubles i àcids grassos essencials presents en els aliments naturals. Els àcids grassos saturats es troben principalment en la grassa animal per ex. mantega, existeixen també productes vegetals saturats com la crema de cacau. Els àcid grassos monoinsaturads inclouen l’oli d’oliva, ametlla, cacauet, festuc, alvocat i avellanes, no duen el risc per a la salut que presenten els greixos saturats, i, són més resistents que els olis poliinsaturads en posar-se rancis. Els àcids grassos essencials són molt bons per a la salut , es troben en l’àcid linoleic, de la família dels Omega 6 (oli de gira-sol, blat de moro, soia, sèsam, cànem, onagre, llavor de grosella), i l’àcid alfa-linolènic, de la família dels Omega 3 (oli de lli, soia, carabassa, nous, vegetals de fulla verda). Els olis grassos essencials omega 3 i 6 es troben per ej, en les llavors de lli i gira-sol, etc.

infusio

A part dels tres grups d´aliments esmentats, no ens hem d´oblidar de quelcom molt interessant:

Aigua:

És el líquid vital completament acalòric que serveix per calmar la sed, ajuda a assimilar els nutrients continguts en els aliments, per a ajudar a eliminar i per regular el contingut de matèries tòxiques en l’organisme. Tots els sucs són una bona font d’aigua. L’aigua es pot consumir natural o en infusions: cafè de malta, ordi, figa, infusions d’herbes. Són begudes saludables per l´esmorzar el te verd i el te kuki-cha, és un te de tres anys, ric en calci i vitamina C. ajuda a alcalinitzar la sang, refresca, enforteix i dóna vitalitat. És beneficiós per a persones que sofrixen d’infecció de la bufeta, malalties del cor i indigestió. Ajuda a la digestió.

mel

Suplements dietètics per l´esmorzar:

Llevat de cervesa:

Converteix els sucres en aminoàcids, proveïx enzims minerals, i produïx vitamines. És un aliment energètic, estimulant i regenerador. Ric en vitamina B, en minerals i proteïnes. Amb acció depurativa, remineralitzant per al cabell i la pell. Es recomana per a l’anèmia, tensió nerviosa, estrès, caiguda de cabell, acne. En els tractaments per a aprimar prendre-la cinc minuts abans dels principals menjars, i per a augmentar de pes i restablir l’organisme prendre-la després dels menjars. El llevat de cervesa no ha de bullir-se perquè perd part de les seves qualitats.

Germen de blat:

És la font natural més rica de vitamina E, un dels antioxidants més potents. Protegeix a les cèl·lules enfront de la possible agressió dels radicals lliures. La vitamina E és necessària per al manteniment i estabilitat de les membranes de les cèl·lules. Conté també aminoàcids de gran valor biològic, àcids grassos essencials, vitamines F i del grup B (B1, B2, B3, B6, àcid pantotènic), substàncies d’acció antianèmica i minerals com manganès, cobalt, coure, zinc i ferro. Recomanat en cansament intel·lectual, en trastorns digestius. Eficaç preventiu de la arteriosclerosis per el seu aport en vitamina E i en l’acumulació de colesterol en les artèries pel seu contingut en fosfolípids. Reduïx els sucres de la sang per el seu aport en magnesi i vitamina F. Aliat de la bellesa del cabell, ungles i pell per la seva aporti en zinc i vitamines B. Ideal en l’embaràs, lactància, creixement i estats post-operatoris.

Lecitina:

És un producte gras que prové generalment de la soia, també es troba en les llavors i nous, grans integrals, arròs integral, i oli premsat en fred. Està constituïda bàsicament per greix, àcids grassos no saturats, fòsfor, vitamina B. La lecitina està present en les cèl·lules del cos, especialment en les del cervell i el sistema nerviós. El consum de lecitina ajuda a baixar la tensió i dissoldre els dipòsits de colesterol, es metabolitza millor el greix per això s’utilitza en tractaments de la pell com psoriasis, èczema, seborrea, etc. Ajuda en els tractaments de diabetis per la millor absorció i metabolisme de sucres i midons. Millora la digestió, les funcions del fetge, ronyons, proveïx resistència a virus i bacteris, rejoveneix la pell i és estimulant cerebral.

Mel d’abelles:

Conté aigua, glúcids, glucosa, fructuosa, sacarosa, maltosa, fito-estrògens i substàncies bactericides, pròtids i aminoàcids, substàncies minerals i oligoelements, vitamines, enzims i altres elements amb gran quantitat de calories. El seu consum en l´esmorzar assegura eficiència física i mental durant tot el dia , facilita l’absorció de calci útil a ossos i dents. Se’n beneficien les vies respiratòries, cor, fetge, músculs, sang i ronyons. També constituïxen un gran aporti nutricional el pol·len, pròpolis i gelea reial.

RESUMINT:

Un bon esmorzar, bàsicament ha de portar:

.- Fruita (ha de ser biològica i si pot ser menjar-la amb pell).
.- Cereals integrals (per descomptat biològics i als ser integrals encara més).
.- Algun làctic (en cas de problemes amb la lactosa: liquats o iogurts vegetals).

I complementar amb suplements, si fa falta, a més d´endolcir amb una bona mel d´abella del tipus que ens agradi més o ens vagi més bé.

2 comentaris per a

L’esmorzar.

 • ramon |

  Bones!
  Me pareix mala idea recomanar làctics ja què fins i tot en el cas de no tenir cap problema amb la lactosa (que en realitat tothom te en major o menor grau), els lactics presenten a llarg plaç major perjudici que benefici.
  És una llàstima que la indústria làctica hagi fet tan bona feina i que ens hagi fet creure que no podem viure sense ella, però que hi farem…

 • Angel Perera |

  Ramon, bona apreciació.
  Sent molt puristes tens raó, doncs el tema del calci i els làctics és un mite i a més afavoreixen les mucositats. No obstant i això, quan parlo de làctics mai parlo de llet tal qual si no de fermentats com el iogurt, el kèfir, els formatges, etc. Aquests no presenten el problema de digestions pesades i lentes, dons al ser fermentats ja estan pre-digerits per els bacteris. Per més informació et remeto a l’entrada del dia 16 de Gener del 2.009 que diu: “Llets (liquats) vegetals versus llets animals”. Moltes gràcies per el teu interes.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web