Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Mel i transgènics.

El Tribunal de Justícia de la UE ha fallat recentment sobre la presència de pol·len de cultius transgènics a la mel. La decisió, que segueix l’opinió de l’advocat general, defensa el dret a una mel lliure de transgènics, en considerar que la presència de pol·len d’aquests cultius necessita un procés d’autorització específic. Les conseqüències a Espanya, únic país de la UE que conrea transgènics a gran escala, poden ser extremadament greus, ja que no seria possible comercialitzar la producció contaminada. Amics de la Terra, COAG i Greenpeace exigeixen al Govern que prengui mesures urgents per evitar danys al sector, començant per la prohibició del cultiu de transgènics a Espanya.

“Els apicultors no poden pagar les conseqüències de la política del Govern sobre transgènics. Són les multinacionals que venen aquests productes les responsables en cas de contaminació, i han de pagar les possibles conseqüències econòmiques. El Govern també ha d’apostar per una agricultura lliure de transgènics com a pas imprescindible per garantir un model d’agricultura familiar i sostenible “, va afirmar Andoni García, responsable d’agricultura i medi ambient de COAG.

“La decisió del Tribunal obliga a revisar la legislació europea i espanyola sobre transgènics. La contaminació de la mel torna a demostrar que la suposada “coexistència” de les produccions no transgèniques amb les transgèniques és impossible. A més, donada l’absència d’un règim de responsabilitats que protegeixi apicultors i agricultors, són les empreses com Monsanto que han de ser responsabilitzades de les contaminacions “, va afegir Juan-Felipe Carrasco, responsable de la campanya contra els transgènics de Greenpeace.

“El cultiu de transgènics per una minoria està causant massa problemes per al medi ambient i l’agricultura. Si volem apostar per un model d’agricultura social i sostenible, protegint el sector apícola, cal prohibir ja el cultiu de transgènics a Espanya, com han fet altres països europeus “, va afegir David Sánchez, responsable d’agricultura i alimentació d’Amics de la Terra .

La decisió del Tribunal es produeix arran de la denúncia d’un apicultor alemany que es va veure obligat a destruir la seva producció en trobar-hi pol·len de blat de moro transgènic, la presència del qual no està autoritzada a la mel. Aquesta sentència afecta especialment als apicultors espanyols, ja que a Espanya es cultiven al voltant de 70.000 hectàrees de blat de moro transgènic cada any, i es realitzen gairebé la meitat dels experiments a l’aire lliure amb transgènics de la Unió Europea.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web