Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Consells alimentaris per a les festes.

Des de Biosfera Salut, sensibles a les necessitats i temors de la població en relació amb el risc d’augment de pes en una època festiva caracteritzada per les celebracions al voltant de la taula, hem realitzat unes interessants recomanacions. Tant si es prové d’escometre un important esforç per perdre pes, com si s’intenta mantenir-lo, aquests consells poden ser de gran utilitat. Per als qui no estan en aquestes situacions, les indicacions poden servir per afrontar les celebracions d’una manera més saludable, però sense renunciar en cap cas al plaer del gaudi dels més típics plats i preparacions nadalenques:

1. Procurar no arribar al moment de la cita crítica (sopars de Nadal o Cap d’Any, dinars de Nadal o de Any nou, sopars d’empresa, etc.) Amb una especial gran gana. Per això, prendre alguna cosa (esmorzar, berenar, etc.) amb la suficient antelació. Les opcions adequades es centren en snacks saludables i saciants , com fruites i vegetals frescos i crus (bastonets de pastanaga, raves, api …), barretes de cereals integrals, formatge o làctics desnatats, entre d’altres.

2. No deixar de banda les petites ocasions per realitzar una activitat física moderada , com caminar fins al lloc on realitzar els encàrrecs i compres nadalenques, i utilitzar les escales en lloc de l’ascensor o les escales mecàniques. Les petites caminades de 15 a 20 minuts a bon ritme poden suposar una despesa energètica de fins a 200 quilocalories. El resultat de posar en pràctica aquestes estratègies té un valor molt més important quan es perpetuen i formen part d’un estil de vida actiu durant tot l’any.

3. Tenir molt en compte les begudes alcohòliques per els seus efectes en la salut i per la seva aportació de calories extres. Un martini aporta unes 275 quilocalories i un got de vi, al voltant de 150 quilocalories. Alhora, cal tenir en compte la resta de calories que s’ingereixen amb els aliments i cal procurar substituir, almenys, alguna copa per aigua.

4. Realitzar un diari dietètic. El simple fet d’haver de anotar amb diligència tot el que es menja i beu serveix per ser conscient de les quantitats que s’ingereixen. A més, és una eina que limita una ingesta futura desproporcionada. S’estima que els consumidors subestimen la quantitat que mengen en unes 1.000 kcal / dia. Anotar de forma puntual ajuda a prendre consciència.

5. No saltar-se l’esmorzar. Diverses investigacions assenyalen que les persones que esmorzen de manera sistemàtica cada dia tendeixen a ingressar menys calories durant el dia. La raó potser radiqui en el paper que té l’esmorzar en el moment de posar “en hora” l’organisme i els cicles de gana i sacietat. Si es menja en períodes de 3 a 5 hores durant la vigília (esmorzar, dinar, dinar, berenar i sopar), es tindrà molt de guanyat davant els possibles afartaments nadalencs.

6. L’èxit de les estratègies per perdre o mantenir el pes en aquestes dates no només rau en la força de voluntat. La capacitat de planificació pot ser una gran aliada en aquesta situació. Mentre es camina cap al lloc on tindrà lloc la celebració, es pot pensar en les eleccions saludables que es realitzaran.

7. Convé no pensar en la festa o celebració com en un moment per fer grans tiberis, sinó en altres aspectes com ampliar el cercle d’amistats, estrènyer les relacions socials amb la resta de participants o familiars. Per aquesta mateixa raó, convé no passar molt temps al voltant de la taula, ni abans ni després del menjar, ja que en ella sempre hi haurà una major probabilitat de picar aperitius, dolços, etc.

8. Amb independència dels plats continguts en qualsevol menú festiu, la resta de l’alimentació diària ha d’estar centrada en aliments rics en fibra , com les fruites, verdures, cereals integrals i llegums. La fibra dietètica aporta un nivell de sacietat important amb poques calories.

Auto-revisió de SACIETAT

Tenir una orientació sobre què és una ració estàndard és fonamental per controlar les porcions que es serveixen. A més, al final del menjar convé fer una “auto-revisió” conscient relativa al nivell de sacietat adquirit mitjançant l’ús de la següent escala: (1) famolenc, amb una fam voraç, (2) lleugerament famolenc, (3) còmode, ( 4) una mica incòmode per estar massa ple i (5) massa ple com per trobar-se bé o fins i tot indigest.
Les recomanacions de salut es centren a tractar de no acabar en els estats 1 o 5. Qualsevol dels altres és més o menys vàlid i, sense cap dubte, el 3 és l’òptim.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web