24
La mel espanyola no es pot exportar per culpa dels transgènics.
Tema: Alimentació, SalutMentre es comercialitza al nostre país, la UE la prohibeix perquè conté traces d’organismes genèticament modificats. La mel espanyola està en quarantena. I els apicultors romanen en estat d’alerta. És el que afirma el diari francès Le Monde i el que ens alerta la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica (SEAE) en una carta de la qual ens fem ressò i que al seu torn recull l’opinió publicada a Ecodiari i en altres mitjans de comunicació.
Des que el setembre de 2011 el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es va pronunciar contra la comercialització de la mel amb traces d’organismes genèticament modificats (OGM), l’exportació de la mel produïda a l’Estat espanyol està “pràcticament paralitzada”, tal com afirma José L. González, portaveu dels apicultors de la Coordinadora d’agricultors i ramaders (COAG). I els apicultors es troben ara amb “la meitat de l’estoc de la temporada 2011 sense col·locar”.
Espanya és alhora el principal productor europeu de mel, amb gairebé 2,5 milions de ruscs que produeixen unes 30.000 tones de mel a l’any, i és l’únic productor de blat de moro transgènic de la Unió Europea. Un mal negoci, ja que les abelles no reconeixen fronteres i “difícilment es pot aturar el vent amb una espiga”, com li agrada dir a Luis Ferreirim, responsable de la campanya sobre els transgènics en l’agricultura de Greenpeace Espanya. És impossible controlar el lloc on les abelles fan el seu tan preuat treball i, per tant, és impossible garantir que el pol·len no serà portador d’OGM.
“En el 2011, la superfície de blat de moro MON810 va augmentar un 27% i representa 97.300 hectàrees, és a dir una quarta part del blat de moro que es conrea a l’Estat espanyol”, afirma Ferreirim. Catalunya té més del 40% dels camps experimentals d’OGM que encara no han estat autoritzats.
Encara que els agricultors tracten de controlar el camí de les seves abelles, s’enfronten a un problema addicional. “El govern no ha complert el seu compromís de cartografiar amb precisió els camps de cultius transgènics, denuncia González.” Ni tan sols sabem si els nostres veïns produeixen OGM “.
El paper de la pol·linització:
Allunyar els rucs dels camps contaminats podria ser una solució, encara que a priori els apicultors es mostren reticents a traslladar-los. “Això equivaldria a cedir davant els OGM, ja que nosaltres no som culpables, sinó víctimes de la contaminació. I a més es posaria en qüestió el paper fonamental de la pol·linització del medi natural i seria perjudicial per als agricultors que no conreen OGM”, sosté el responsable de la COAG. L’únic punt positiu és que les principals zones productores de blat de moro transgènic no es corresponen amb les grans àrees de l’apicultura. Si l’Aragó conrea 41.000 hectàrees de blat de moro i 30.000 Catalunya, a Andalusia, primera regió apícola, “només” n’hi ha 5.000 hectàrees. Extremadura, la segona regió de producció de mel, té 10.000 hectàrees de cultius transgènics.
Fins que la Unió Europea i el Govern espanyol no ho resolguin, els apicultors segueixen la comercialització a Espanya sense obstacles, però exigiran que l’empresa nord-americana Monsanto assumeixi les conseqüències de la paralització de les seves exportacions. “Alguns apicultors han decidit pagar els costos de les anàlisis que certifiquen la puresa de la mel per a l’exportació, quan l’Administració o, millor dit, Monsanto és qui hauria de pagar”, assenyala González, que és apicultor a Extremadura. Més enllà de les indemnitzacions esperades, els apicultors volen sobretot que Espanya, que sempre ha estat favorable als transgènics, reconsideri la seva postura.
Es reuniran en breu amb el nou ministre d’Agricultura. També a càrrec del medi ambient, Miguel Ángel Arias Cañete, però tenen poques esperances. Arias Cañete és conegut per la seva postura a favor de l’ús de la biotecnologia en l’agricultura quan era ministre d’Agricultura durant el govern de José María Aznar, entre el 2000 i el 2004.
Una situació similar es viu a Mèxic després que s’autoritzés la massiva plantació de soja transgènica, tal com revela Greenpeace Mèxic. I fa uns mesos vèiem en ecocosas.com el mateix problema amb la mel de Uruguai.
La única manera de estar segur de que la mel no està contaminada és consumint mel amb segell d’ecològica.