Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Menjar fora de casa.

carmanyola

Desitges cuidar-te i menjar sa, però renúncies a intentar-ho perquè menges diàriament fora de casa?

Veiem que si pot fer:

bufet

Tu i moltíssimes persones més us trobeu en la mateixa circumstància. És difícil, sí, però no impossible. Jornada darrere jornada, de dilluns a divendres, milers de persones mengen fora de casa perquè el seu horari laboral o lectiu i les distàncies que existeixen, sobretot en les grans ciutats, els impedeixen tornar a la seva llar al migdia.
No és l’opció ideal, està clar, però tampoc és possible triar, la majoria de les vegades, per tant cal tractar, per tots els mitjans de suportar aquesta circumstancies en les millors condicions possibles. I, per descomptat, intentar triar uns menús el més sans i saludables. Les coses resulten encara més complicades quan algú està intentant aprimar-se. És més, no poques persones es queixen que, des que mengen fora de casa, s’han engreixat, i molt. En aquestes condicions, l’objectiu de seguir una dieta amb certes garanties sembla gairebé una missió impossible. Però ull! encara així no és qüestió de rendir-se. Si t’organitzes bé, tries els llocs més adequats i, per què no, aprens a conèixer una mica millor els aliments i la forma més idònia de preparar-los, segur que no augmentaràs ni un gram, fins i tot és possible que els perdis de vista. La primera i més important qüestió és decidir quin local és el més adequat: el restaurant del cantó, un xinès, un italià, un de menjar ràpid o la pròpia oficina?

Cadascun té els seus avantatges i inconvenients. Vegem quins són unes i altres:

Amb la carmanyola amunt i avall,

Dur el menjar de casa al treball soluciona molts problemes relacionats amb la dieta. No hi ha massa problemes per a fer-la al peu de la lletra. Només hauràs de calibrar molt bé les racions diàries, preparar-les mirant les quantitats de greixos, transportar el menjar i mantenir-lo refrigerat fins a l’hora del menjar i prendre´l en el teu centre laboral, en el menjador preparat per a tal efecte o a la teva pròpia taula. És essencial no menjar a tota velocitat.
Si aquest és el teu cas, segur que disposaràs d’un microones (jo no el recomano, abans fer servir termo-carmanyoles  o un fogonet elèctric), i és essencial que escalfis els aliments, ja que si els menges freds diàriament (amanida després d’amanida) acabaràs per cansar-te de la dieta. De primer plat pots prendre una sopa, una crema o un consomé, una amanida amb salsa de iogurt, un arròs amb verdures o marisc o una pasta amb verdures, tonyina o carn picada, amb poc oli. De segon una truita francesa de dos ous com a molt dues vegades per setmana , o un filet de pollastre o de vedella a la planxa o un peix acompanyat de verdures. Recorda que amb 100 g de carn o peix és suficient. Per a postres fruita o un lacti descremat o un formatge lleuger. Per els ovo-lacto-vegetarians substituir la proteïna animal per vegetal, recordeu: seitàn, tofu, tempeh, fruits secs, cereals+llegums, ous, formatges.

Per obtenir bons resultats és essencial que tinguis en compte aquestes dues premisses: Procura variar els menús el màxim possible i, de tant en tant, no dubtis en donar-te algun petit caprici o sortir a menjar un dia a la setmana, a un restaurant. Després bastarà amb que ho compensis en el sopar. Evita posar-te al costat de persones que mengen opíparament, és una de les coses més difícils.

empresa

En el auto-servei o bufet lliure,

Comença per un plat de verdures. La millor opció és sempre un bon bol d’amanida crua, amanida amb sal, vinagre i unes gotes d’oli (màxim 1 cullerada) o bé unes verdures cuites o saltejades. En qualsevol cas, alerta amb les salses exposades com maionesa, rosa o roquefort són una autèntica bomba de calories . Passa d’elles, mantingues-te ferm. Un parell de dies a la setmana tria com entrant un plat de llegums, això sí, opta per racions moderades i tingues la precaució de retirar els embotits o el “bacon” que solen acompanyar-les. Els llegums són una excel·lent font de proteïnes vegetals, amb un alt valor biològic i amb la virtut afegida de ser molt saciants. Un parell de dies a la setmana pots optar per ous remenats, en truita o bullits. Com segon, prens un filet o un peix a la planxa, o pollastre rostit, sense la pell grassa. Les tècniques més light són el vapor, la planxa i el rostit. Per a postres tria sempre una peça de fruita. Un iogurt  o un sorbet són altres bones opcions per a acabar el teu menjar. Encara que en qüestió de begudes no comptes amb moltes alternatives, tens permís per a beure un got de bon vi en menjar i sopar , una cervesa, o aigua mineral.

En el restaurant de menú,

Tria dos primers. És una de les millors opcions perquè hi ha molts restaurants d’aquest tipus, que són econòmics i oferixen tres o quatre plats de primers i segons i diversos postres. Resulta una mica perillós si la cuina bàsica del local és a força de “potajes” i fregits amb força greix, malgrat que indiqui expressament que es tracta de “cuina casolana” no et confiïs, doncs sovint implica que el cuiner va a fer especial èmfasi en una sèrie de menjars excessivament calòrics. Com a norma general, al triar segueix més o menys les mateixes pautes que en l’autoservei. Sempre haurà, o deuria haver, verdures o amanides per a començar, i un filet o un peix a la graella com plat fort. També és habitual la presència d’algun tipus de fruita entre una variada oferta de natilles, flams, arròs amb llet o gelats. Pel teu bé, passa de tot aquest tipus de postres. Aquesta ha de ser la teva millor elecció. Segur que serà possible triar dos primers plats en lloc d’un primer i un segon. Al restaurant li interessa perquè els primers solen ser just els més barats. Pots prendre llavors unes patates guisades i després una truita o un remenat de “espàrrecs de marge”, per exemple. O una bona amanida verda i un plat de llegums, desgreixats (retira el xoriço…). O una sopa o consomé i un arròs amb verdures… Si sospites que una mica del que apareix en el menú pot ser molt calòric, no et quedis amb el dubte. Pregunta a l’encarregat si està fet amb nata líquida, si duu farina… No fa falta que confessis que vols cuidar-te, però si el que et porten al final no es correspon amb el que esperaves, sempre pots rebutjar-lo.

L´opció del restaurant oriental,

No tots els dies, però de tant en tant resulta una bona idea acostar-se fins a un xinès. Com en tot, aquesta regla també té les seves excepcions.
Prohibit: Les salses agredolces, ja que duen molt sucre i millor deixar-les per sistema. Els rotllets de primavera, el wantun o els plats molt condimentats. Gelats fregits o amb nata i nous (aporten “tropecentes” calories!)
Permès: Bambú, brots de soia, bolets xinesos o arròs bullit són bones idees com entrant. Unes gambes o llagostins, de segon, aporten proteïnes de magnífica qualitat i fan més atractiva una dieta l’objectiu de la qual se centra en cuidar-se. Mango o litxis al natural, per a acabar, suposen un bon colofó. Cal triar be entre restaurants orientals “tirats” i normals, és possible trobar diferències de qualitat  importants. Una altre cosa a tenir en compte és que utilitzen molt glutamat per cuinar.

L´opció del restaurant italià,

Pots fer de la socorreguda pasta el plat principal, sempre que no la demanis amb salses molt calòriques.
Prohibit: Gens de nata, beixamel o mantega, si nó salsa de tomàquet, cloïsses, gambes o verdures per a acompanyar uns espaguetis o uns fetuchinis.
Permès: Una amanida, preferiblement de fulla verda ja que són les menys calòriques, serà el complement perfecte per a la pasta o, per què no, també per a un plat lleuger de carn o peix, tipus escalopi’ns o lluç, respectivament. Per a postres i per a no espatllar el teu bon criteri a la taula, una peça de fruita, un iogurt o un sorbet, descarta el temptador gelat italià.

L´opció del restaurant alemany,

Tampoc ajuda molt en el nostre objectiu el fer cap a un local alemany, entre altres coses perquè les racions solen ser grandísimes. Tranquil·litat! fins i tot en aquests restaurants, amb una mica de disciplina, podrem sortir airosos. Comença per assegurar-te bé de què és el que menges, preguntant al maitre la composició i preparació de cadascun dels plats que desconeguis.
Prohibit: Fuig dels plats que inclouen patates fregides o amanides, doncs aquestes solen anar amanides amb variants de la maionesa, que són super-calòriques. Passa de postres, molt energètics (el típic pastís, pastissos…).
Permès: Carpaccio carn crua en rodanxes molt fines o una chucrut col fermentada són bones alternatives, igual que un parell de salsitxes cuites amb arròs blanc. Pren un cafè o una infusió sense sucre o demane´l  integral, en tenen costum doncs és molt més saludable..

menjador

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web