Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Reducció de risc de càncer a través de la dieta.

Hi ha una relació entre la dieta i el càncer? La Comissió de Nutrició de l’Associació General Vegetariana ofereix informació respecte a una dieta de la que l’evidència científica indica que podria reduir el risc de càncer. És important el que mengem. Els factors de la dieta constitueixen del 30 al 50 per cent de tots els factors de risc pel que fa al càncer.

Considerem la nostra dieta.

El canvi més important en la nostra dieta per tal de reduir els riscos de contraure càncer, és convertir-se en una persona vegetariana. Els productes animals estan associats amb el càncer de pròstata, còlon, pits, ovaris i pàncrees. S’ha trobat que les carns de pollastre i peix tenen tanta relació amb el càncer de còlon com les carns vermelles. Els ous, especialment el rovell, estan també associats al càncer d’ovaris i còlon. Hi ha alguns estudis que mostren que els que consumeixen llet tenen menys riscos de contraure certs tipus de càncer, que les persones que no consumeixen llet. No obstant això, en estudis fets país per país, el consum de llet es relaciona amb malalties del cor (coronàries). Si es fa servir la llet, ha de ser llet descremada. Una de les variables a tenir també en compte és la quantitat -no és el mateix un consum esporàdic que un gran consum-, i un altre és si els animal han sigut criats amb criteris ecològics o no.

La mitjana de casos de càncer entre els homes adventistes és aproximadament la meitat de la mitjana d’aquests en la població en general. Això passa sovint fins i tot en relació a casos de càncer no relacionats amb el tabac o l’alcohol. Un possible factor podria ser que molts adventistes són vegetarians: La dieta vegetariana comporta menys obesitat i menys greix animal. L’increment en el consum de fruites i vegetals duplica el consum de vitamina A (carotè) i quadruplica el de vitamina C en comparació amb la població en general.

Detalls específics

Un dels grans problemes amb el consum d’aliments d’origen animal, és el greix. Més de la meitat del greix consumit a la dieta nord-americana és greix d’origen animal. L’Acadèmia de Ciències dels Estats Units estableix que el total del greix en general i del greix saturat a la dieta, es relaciona amb un increment del risc a contreure càncer i el fet és que el 68% del greix saturat consumit procedeix de productes d’origen animal. Si el públic reduís el seu consum de greix (i especialment de greix animal) a un 20 per cent del total de calories, hi hauria un estimació del 33 per cent de disminució de càncer de còlon, recte, ovaris, endometri i possiblement fins del si.

Els estudis suggereixen que no hi ha benefici addicional en reduir el consum de greix a una quantitat menor de el 20 per cent de les calories, però, el consum d’un 30 per cent de greix en la dieta d’una persona vegetariana podria reduir el risc de càncer al mateix nivell que ho faria un 20 per cent de greix en la dieta d’aquells que consumeixen quantitats considerables de greix animal.

No tracteu d’eliminar tot el greix de la vostra dieta. El cos necessita certs tipus de greix per conservar-se saludable. Algunes persones han estat mal orientades per informes que diuen que els greixos polinsaturats augmenten el risc de càncer, a partir d’estudis que mostren que un 3 % de greixos polinsaturats l’augmenta, mentre que un 0% no ho fa. Si no s’inclouen en la dieta àcids grassos essencials, ni tan sols es poden desenvolupar els teixits normalment. Dins del consum d’un 20 % de greix en la dieta, no es va veure diferència pel que fa als riscos de contraure càncer, si es consumeix un 3 % o un 20 % de greix polinsaturats en la dieta. Els estudis mostren que el greix animal augmenta el risc de contraure molts tipus de càncer, mentre que amb els greixos vegetals no succeeix així.

En el procés de reduir el total de greix animal, es redueix també un altre risc de contraure càncer: l’obesitat. L’obesitat augmenta el risc de càncer a la vesícula, mama, endometri, ovari, pròstata i còlon.

És important també on apareix el greix. Tenir l’anomenada forma de pera (més greix en els malucs que a l’abdomen) és més saludable de tenir la forma de poma. L’anomenada forma de poma augmenta el risc de diabetis, malalties cardiovasculars, hipertensió i càncer de l’endometri i mama.

La disminució del total de calories pot reduir encara més el risc de contraure càncer, que la reducció de la quantitat de greix. Estudis fets amb animals suggereixen que un 30 per cent de reducció de les calories disminueix el risc de càncer de mama i el endometri aproximadament en un 90 per cent. La disminució del consum de calories en un 25 per cent, donarà com a resultat un 75 per cent de reducció de tumors. Si es redueixen les calories en un 12 per cent, es redueixen els tumors en un 40 per cent, però es requereix un 75 per cent de reducció de greix per que passi el mateix. Una dieta alta en contingut de greix pot ser també baixa en contingut de fibra. La millor manera de baixar el contingut de greix i de calories en la dieta, és consumir una dieta alta en contingut de fibra. Una dieta alta en contingut de fibra inclourà porcions abundants de pans i cereals integrals i llegums.

Poden les vitamines ajudar a reduir el risc de càncer?

La vitamina A i el beta carotè sembla reduir el risc de càncer del teixit epitelial, com ara el de la pell, l’úter, cèrvix, laringe, bufeta, vesícula, així com el càncer gastrointestinal i alguns tipus de càncer de mama. El beta carotè es troba en aliments com ara els moniatos, melons, pastanagues, papaies, mangos, carbassa i vegetals de fulla verd intens. L’organisme el converteix en vitamina A.

Les fonts de vitamina A pròpiament dita son: (clickeu aquí). El beta carotè és l’ingredient efectiu en la reducció del risc de càncer, en comptes de la vitamina A, encara que alguns estudis han demostrat que la vitamina A efectivament també en redueix el risc.

Es pensa que la vitamina C adequada redueix el risc de càncer a l’estómac i l’esòfag. La vitamina C es troba en aliments com ara vegetals de fulla de color verd intens, cítrics, tomàquets i maduixes.

Totes aquestes vitamines: beta carotè, vitamina A i vitamina C, es poden obtenir dels aliments en lloc de a través de píndoles. Els aliments contenen molts ingredients que redueixen el risc de contraure càncer i aquests es perdran si la persona intenta obtenir les vitamines només a través de píndoles. Hi ha centenars de carotenoides en els aliments, i si la persona només està obtenint beta carotè de la seva píndola de vitamines, s’està perdent tots els altres que podrien ser més importants que la beta carotè. Un exemple d’això és el licopè. El licopè produeix el color vermell en els tomàquets i maduixes. Es redueix en gran mesura el risc a contraure càncer de pàncrees en les persones que consumeixen suficient quantitat de fruites i vegetals i aquesta disminució de risc es relaciona directament amb el consum de tomàquet. Es creu que és pel licopè que conté.

Hi ha altres factors que s’han de tenir en compte?

Els vegetals crucífers, que inclouen els cabdells, bròquil o brócol i coliflor, redueixen també el risc de contraure càncer del còlon i del recte. Podrien també reduir el risc de càncer de mama. Aquests vegetals lluiten contra el càncer perquè contenen qualitats, que activen enzims, les quals desactiven certes substàncies que produeixen càncer. Una d’aquestes substàncies productores de càncer és el benzopirè, que es troba normalment en aliments processats. Es recomana consumir un vegetal crucífer almenys un cop per setmana.

Consumiu fruites. Dues porcions al dia, en comptes de menys de tres vegades a la setmana, redueixen el risc de càncer de pulmó en un 74%. El tomàquet redueix el risc de càncer de pròstata així com el de pàncrees.

Consumiu fesols i altres llegums. Redueixen el risc de càncer de còlon, pròstata i pàncrees. S’ha demostrat ara que el tofu redueix el risc de càncer de mama.

Assegureu-vos d’obtenir suficient seleni, sent que redueix fins a un 75 % el risc de càncer de pròstata. Les nous del Brasil tenen un alt contingut de seleni.

El abstenir-se de l’alcohol sembla reduir el risc de contraure càncer d’esòfag, fetge, recte i possiblement de pàncrees i mama. Tot i el beure moderadament (quatre vegades a la setmana) augmenta el risc de càncer de mama. El beure cafè incrementa el risc de contraure càncer de còlon i també càncer de la vesícula en l’home. Els menjars molt salats o especiats podrien augmentar el risc a contraure tipus de càncer gastrointestinal.

No hi ha evidència, com alguns han suggerit, que si no hi ha oli present en la dieta, els raigs solars no provocaran càncer de la pell. Com més àcid linoleic hagi en la dieta (es troba en grans quantitats en l’oli de blat de moro i altres olis poliinsaturats), és menor el risc de contraure càncer de la pell. No obstant això, cal assenyalar que amb o sense oli en la dieta, la sobreexposició al sol sense un agent protector, produeix càncer de la pell.

Quines coses poden reduir el risc de contraure càncer?

Per reduir el risc de càncer, és recomanable:

1. Consumir almenys de cinc a nou porcions de fruites i vegetals diàriament. Si més no una de les fruites o vegetals ha de ser alta en vitamina C i una altra alta en vitamina A. Consumiu una o més porcions de vegetals crucífers (cabdells, bròquil o brúcol, coliflor, col, etc.) cada setmana (una porció equival a una tassa del producte cru o 1/2 tassa del producte cuit.)

2. Consumiu de sis a onze porcions de pans, cereals, pastes integrals i llegums (fesols, faves), cada dia (una porció equival a 1/2 tassa del producte cuit.)

3. Aconseguiu o mantingueu un pes ideal, limitant les calories de manera que el pes es mantingui a l’extrem inferior de la mitjana normal de pes per a la vostra alçada. Mantingueu el radi de circumferència de cintura a malucs, sota 1.0 en l’home i 0,85 en la dona.

4. Feu de l’esmorzar el millor menjar del dia.

5. Consumiu més fruites, vegetals i grans integrals i menys aliments amb greix (carn i postres).

6. Evitau menjar entre àpats.

7. Feu exercici de 30 a 60 minuts diàriament. L’exercici disminueix els riscos de contraure càncer, a part del seu efecte en el control de pes.

8. Reduïu el seu consum de greix fins que sigui equivalent a un 20 a 30 per % de les calories i adopteu una dieta vegetariana. Per tal de reduir encara més el greix i el greix saturat d’origen animal, utilitzeu només productes làctics descremats i eviteu el consum desmesurat dels rovells d’ou.

9. Eviteu l’ús de desmesurat de cafè, te i alcohol. Desterreu el tabac de la vostra vida.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web