Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Les varius.

Són venes dilatades permanentment, en les que hi ha reflux. És una de les malalties que més sovint afecta l’ésser humà. Està difosa a tot el món, encara que amb una distribució geogràfica variable. Així, la població més afectada és la que pertany als països anomenats occidentals.

Hi ha un component molt important hereditari. Apareixen pel mal funcionament de les vàlvules de les venes de les cames, les quals s’eixamplen, dilaten, debiliten i no tornen la sang al cor, aquesta mala circulació fa que la sang s’estanqui a les venes per la qual cosa es fan grosses i tortuoses.

Amb el temps les varius tendeixen a fer-se més grans arribant a ser causa d’edemes a les cames i úlceres varicoses, però abans es presenta una  pigmentació marró de la pell.

Classificació de les varius

Les varius poden classificar per la seva mida i tipus.

.- Segons mida:

.- Varius petites: són aquelles que produeixen un sensació de pesadesa i cansament a les cames. (Només es presenten per un problema estètic).
.- Varius mitjanes: són les que poden provocar flebitis superficials i doloroses.
.- Varius grans: aquelles que es manifesten amb forts dolors, úlcera i trombosi.

.- Segons el seu tipus:

.- Telangièctasis: venes diminutes que no es veuen a cop d’ull, però quan es dilaten produeixen petites “teranyines” de color violeta. Aquest tipus de varius generalment són hereditàries.
.- Varius: venes subcutànies que es troben dilatades i tortuoses.
.- Insuficiència venosa crònica: varius que no reben tractament provocant complicacions, com úlceres.

Causes de les varius

Es presenta sobretot en les dones, això per causes genètiques i hormonals. Les hormones que produeix l’ovari relaxen les fibres musculars existents a la paret venosa, afavorint així a l’aparició de varius.

Els embarassos causen varius per que augmenta la quantitat de sang que han de transportar les venes i el fetus comprimeix durant llargs mesos les venes de la pelvis, impedint una bona circulació, però fonamentalment, per les hormones que produeix la placenta.

.- Altres causes són:

.- Les tromboflebitis.
.- L’obesitat.
.- Utilitzar anticonceptius o prendre hormones.
.- Estar de peu o assegut per molt de temps.
.- Vestir amb roba i/o calçat ajustat.
.- Posar calor directa a les cames.

En general, les varius no posen en risc la seguretat del malalt. Però poden afectar seriosament la seva qualitat de vida per les molèsties que ocasionen i per la invalidesa que poden arribar a produir, particularment quan apareix una úlcera.

Quins són els símptomes de les varius?

.- Pesadesa de cames.
.- Cames cansades.
.- Rampes.
.- Picors i fins i tot forts dolors.
.- Inflor de turmells i peus.
.- Les venes de la cames comencen a engrandir-se, el que es pot notar a primera vista sota la pell.
.- Els turmells i panxells prenen un color estàtic-grisenc.
.- Es presenten úlceres a la pell dels turmells.

Aliments recomanats per a les varius

.- Greix:

Menys ingesta de carns i greixos animals perquè deixen molt residu en el cos. Els greixos poliinsaturats tenen la capacitat de disminuir la viscositat de la sang, el que afavoreix la corrent sanguínia. Aquest tipus de greix es troba en els olis de llavors (gira-sol, blat de moro, soja …), els fruits secs i el peix blau. A més aquests greixos augmenten el “colesterol bo” i fan que el “colesterol dolent” no s’acumuli al voltant de les artèries, evitant la formació de plaques en les parets dels vasos sanguinis.

.- Potassi:

Resulta també beneficiós consumir aliments rics en potassi, per que té la propietat d’eliminar l’aigua. Aquest mineral es troba en hortalisses i verdures, fruites fresques, cereals integrals, llevat de cervesa i llegums.

.- Fibra:

La fibra continguda en aliments vegetals també és molt beneficiosa per a la bona circulació de la sang, ja que té la facultat de captar determinades substàncies a nivell intestinal impedint-ne la seva absorció, entre elles el colesterol i els greixos.

.- Sal:

Es recomana també cuinar els aliments amb sal de mar sense refinar ja que és un aliment mineral complet i equilibrat.

.- Líquids:

Quan es presenten problemes de circulació, és important augmentar el consum de líquids, ja que faciliten l’eliminació de toxines i millora la circulació sanguínia.

L’aigua, d’altra banda també és molt recomanable, igual que altres begudes com els sucs de fruites i hortalisses o els brous de verdures. Una manera d’ingerir aigua és en forma d’infusions, sobretot les de te vermell, dent de lleó o ortosifó gràcies a la seva acció diürètica. Hi ha estudis en els quals es demostra que el consum regular de te vermell millora la circulació sanguínia, de manera que una tassa al dia d’aquest te podria resultar beneficiosa en cas de patir problemes de circulació.

Consum adequat dels aliments

.- Oli d’Oliva Verge Extra: És important que aquest tipus d’aliment es consumeixi Extra i que s’obtingui per pressió en fred, impedint amb això que perd les seves propietats. Aquest tipus d’oli conté molta vitamina E, propietat que desapareix quan es fa servir per fregir, per tant tracteu d’usar-lo tal com ve sense passar per cap procés. Conté també Vitamina K que ajuda en la coagulació de la sang. No conté colesterol dolent.

.- Nous: contenen olis essencials i òxid nítric que actua com a dilatador del vasos.

.- Mel: al consumir-la, assegureu-vos que sigui de bona qualitat i sigui crua, ja que la calor fa que perdi part de les seves propietats. La mel de Castanyer es recomana de manera especial per als problamas circulatoris. La mel és un bon substitutiu del sucre blanc que és molt dolent des del punt de vista nutritiu (afavoreix la dilatació anormal dels vasos sanguinis).

.- Fruites i Hortalisses: prendre-les sobretot crues ja que contenen molta fibra, consumir-les fora dels àpats per afavorir l’absorció de les vitamines i que la fibra passi pel cos en una acció netejadora.

.- Verdures: s’han de prendre crues o cuites al vapor cada dia.

.- Cereals integrals: s’han de consumir en la seva forma original i no refinats, amb això s’adquireixen olis essencials, vitamines i minerals i més fibra. Els cereals prevenen el restrenyiment i la congestió de l’aparell digestiu.

.- Algues: Contenen entre un 10% i 45% de proteïnes, depenent de quina sigui. Contenen molts aminoàcids essencials molt importants per crear proteïnes útils per al desenvolupament de músculs i la salut d’aquests (sent el cor un d’ells). Les algues contenen també entre 0,3% i 3% de lípids i greixos, a més d’àcid oleic que ajuda a reduir el colesterol en la sang. Pel que fa a hidrats de carboni, en tenen entre 30% i 65%. Aquest tipus de Hidrats no poden ser absorbits pel sistema digestiu, per tant és un aliment baix en calories. Les algues retenen molta aigua, per això donen sensació de sacietat i ajuden a no menjar massa, prevenint així les digestions pesades. Les algues contenen moltes vitamines i minerals: B12 (que es troba en els bacteris que l’acompanyen), K (millora la circulació de la sang ja que la fluïdifica), Calci, 14 vegades més que en la llet que conjuntament amb el potassi actuen en l’eliminació de líquids, etc.

.- Bioflavonoides: Protegeixen la circulació sanguínia, el colàgen i afavoreix l’absorció de vitamina C. Formen part de complex P. Ajuden a protegir la permeabilitat capil·lar i els petits vasos sanguinis. Els bioflavonoides són antihemorràgics, antivaricosos i antiflebítics, per això són tan indicats en els problemes de circulació sanguínia. Es pot prendre 50-3000 mil·ligrams diaris sense problemes d’intoxicació. Es poden trobar en càpsules, comprimits o vials a qualsevol dietètica.Recomanacions per a una persona amb varius

Recomanacions per a una persona amb varius

.- Evita estar molt temps parada o asseguda. Si el teu treball o la vida que portes és molt sedentària, procura a estones flexionar cames i turmells freqüentment, aixecar-te i caminar una mica.

.- Al final del dia, aixeca les cames uns centímetres per sobre del nivell del cor.

.- Al aplicar crema a les cames o al banyar-te, fes els massatges en sentit ascendent, des dels turmells cap a les cuixes exercint una lleugera pressió.

.- Realitza exercicis que afavoreixin la circulació i alleugerin molèsties, alguns dels interessants són:
1.- Passeig o bicicleta amb sabata adequat i còmode.
2.- Pràctiques natació.
3.- Estant de peu, posar-te de puntetes diverses vegades durant uns segons.
4.- Estira’t cap per amunt amb les cames elevades, fes moviments de pedaleig.
5.- Estira’t o asseu-te amb les cames esteses i elevades per sobre del maluc, flexionar i estendre els dits dels peus.

.- Porta una alimentació equilibrada.

.- Evitar les fonts de calor.

.- Refresca les cames amb banys d’aigua freda.

.- Evitar el restrenyiment.

.- Evita pujar de pes en excés.

.- Sempre i quan el teu naturòpata estigui d’acord, utilitza mitges compressives, aquestes proporcionen alleugeriment immediat i durador, ja que comprimeixen les venes, millorant el retorn venós. Les mitges estan dissenyades de manera que la màxima compressió es dóna al voltant dels turmells i panxells. Poden estar indicades també en l’embaràs.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web